Σε γρίφο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση που απειλεί να ταράξει συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το ένα μετά το άλλο φτάνουν τα μηνύματα από τη Γερμανία για έναν δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, τη στιγμή που το Βερολίνο έχει θεσπίσει δέσμη αυστηρών μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι ρωσικές κινήσεις αποδεικνύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διάθεση να τραβήξει το σχοινί, ενώ το θρίλερ ανεβαίνει καθώς καταγράφεται άλμα των τιμών ρεύματος στη Γηραιά Ήπειρο.
Μαραθώνιες είναι οι διαβουλεύσεις στα ευρωπαϊκά επιτελεία για να περιοριστούν τα πλήγματα από το σαρωτικό κύμα της ενεργειακής κρίσης. Ο πυρετός των διεργασιών είναι φανερός στις περισσότερες χώρες για να χαραχθεί μια πολιτική μέτρων ελάφρυνσης και συνάμα να μην αδειάσει ο «κουμπαράς». Ήδη Βερολίνο και Μαδρίτη έχουν προτάξει μέτρα, βάζοντας πλαφόν στους θερμοστάτες στη δημόσια διοίκηση.
Η νέα δοκιμασία έχει ωστόσο ανοίξει ευρύ πεδίο έντασης και διχογνωμίας με τη Ρώμη να γνωρίζει μια πρωτοφανή πολιτική κρίση και τα μέτρα που προτείνει ο Μάριο Ντράγκι να συναντούν τις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης.
Οι προβλέψεις του Βερολίνου
Για ρωσικό πόλεμο διαρκείας προετοιμάζει η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών τους πολίτες της χώρας της. Ως προς τους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 εκτιμά τέλος ότι λειτουργούν ως «όπλα» στα χέρια του Πούτιν στο πλαίσιο ενός «υβριδικού πολέμου».
Στο πεδίο της ενέργειας, η Μπέρμποκ εκτιμά ότι ο ενεργειακός πόλεμος που έχει κηρύξει η Μόσχα προς την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Γερμανία έχει ως απώτερο στόχο «την κοινωνική διαίρεση» της Ευρώπης. «Αυτό ακριβώς είναι κάτι που πρέπει να αποτρέψουμε» αναφέρει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.
«Φυσικά θα ήθελα να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, αλλά δυστυχώς πρέπει να υπολογίσουμε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί περαιτέρω βαρύ οπλισμό από τους φίλους της το επόμενο καλοκαίρι» αναφέρει ακόμη, τονίζοντας ότι η αμέριστη στήριξη προς το Κίεβο «για όσο χρειαστεί» είναι απαραίτητη, διότι «η Ουκρανία υπερασπίζεται την ελευθερία μας και την ειρηνική τάξη πραγμάτων».
Ο καγκελάριος της Αυστρίας ζητά αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού από εκείνη του φυσικού αερίου
Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», ώστε να μειωθεί, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.
«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει» και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας», πρόσθεσε ο Νεχάμερ, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού.
Όλη η Ευρώπη πλήττεται από την έκρηξη της τιμής της ενέργειας και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.
«Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, λέγοντας ότι έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Όλαφ Σολτς και με τον Φιάλα.
Η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και τη θέρμανσή. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία το 80% του φυσικού αερίου της προερχόταν από τη Ρωσία. Ωστόσο, το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται, σε μεγάλο βαθμό, από ανανεώσιμες πηγές και οι Αυστριακοί αδυνατούν να καταλάβουν αυτό το σύστημα αγοράς με το οποίο συνδέεται στενά η τιμή του αερίου με εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.
Νέα μέτρα για την ενέργεια ετοιμάζει η ιταλική κυβέρνηση
Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αναφέρθηκε στη συνεχή αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. «Πρέπει να δράσουμε σαν την Γαλλία και να διαθέσουμε άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης της τιμής της ενέργειας», τόνισε ο Σαλβίνι.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και να συνεδριάσει άμεσα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι».
«Χρειάζεται πολιτική ανακωχή. Οι λογαριασμοί του φωτός και του αερίου δεν έχουν ούτε αριστερή, ούτε δεξιά απόχρωση» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο γραμματέας της Λέγκα.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι πρόκειται να λάβει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των πιο ευάλωτων, οικονομικά νοικοκυριών, τα οποία, όμως δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η ιταλική κυβέρνηση έχει εγκρίνει, συνολικά, μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων και των πολιτών, ύψους 52 δισεκατομμυρίων ευρώ.