Quantcast

Ρέντσι: Ενεργειακά διχασμένη η Ευρώπη – Η Γερμανία και εμείς

Ο πρώην υπουργός της Ιταλίας μετά από μια γενική αναφορά που έκανε στις εντάσεις που σημειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των χωρών, όπως ΗΠΑ, Κίνα,Ταϊβάν, επικεντρώθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας

Για το νέο πολιτικό σκηνικό που υπάρχει στην Ιταλία με την εκλογή της Τζόρτζια Μελόνι, για την κρίση της δημοκρατίας σήμερα και τις παγκόσμιες εντάσεις σε όλο τον κόσμο κυρίως στην Ουκρανία, για την ενεργειακή κρίση, αλλά και για τη στάση της Τουρκίας, μίλησε, μεταξυ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στο 18th Annual Economist Cyprus Summit.

 

Ο Ματέο Ρέντσι μετά από μια γενική αναφορά που έκανε στις εντάσεις που σημειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των χωρών, όπως ΗΠΑ, Κίνα,Ταϊβάν, επικεντρώθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο οποίος σύμφωνα με αυτόν, αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα για το μοντέλο της Ευρώπης, καθώς αυτός ο πόλεμος την έχει αλλάξει ριζικά.

Στη συνέχεια, κάνοντας μία αναδρομή στα χρόνια που ήταν πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρχαν δύο οράματα στην Ευρώπη. Το πρώτο της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ η οποία τόνιζε την σημασία των αγωγών αλλά και το δικό μας όραμα που περιλάμβανε μια στρατηγική για τη δημιουργία ενός αγωγού από το Νότο, από τη Μέση Ανατολή και από την Ανατολική Ευρώπη και αυτός ήταν ο λόγος σοβαρού διχασμού και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ρέντσι ξεκαθάρισε ότι μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες που πέρασε η Ευρώπη, καθώς χτυπήθηκε από πανδημία, lockdowns, πόλεμο και ενεργειακή κρίση, ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί ένα νέο όραμα.

«Εν καιρώ κρίσης υπάρχει μόνο ένας δρόμος για τους Ευρωπαίους, να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε ένα όραμα που να εστιάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Αν σκεφτεί κανείς την κρίση αντιλαμβάνεται πόσο βαθιά είναι η ριζική αλλαγή στις ΗΠΑ, την Κίνα και εμείς χρειαζόμαστε ρόλο ως ευρωπαίοι. Να Είμαστε ικανοί να προσπαθήσουμε, να εγγυηθούμε ένα νέο μέλλον για τα παιδιά μας».

 

Για την εκλογή της Μελόνι

«Θα δούμε ένα νέο μετασχηματισμό, μία μεταμόρφωση των Ιταλών ηγετών από κατά της Ευρώπης σε υπέρ της Ευρώπης, αυτό εξάλλου είναι όχι μόνο στην Ιταλία σκεφτείτε τι συνέβη στην Ελλάδα» είπε ο Ρέντσι.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «η Μελονι δεν είναι φασίστρια, είναι ανούσιο να λέμε ότι ο φασισμός επέστρεψε στην Ιταλία. Δεν συμφωνώ με την πολιτική της Μελόνι, καθώς στο παρελθόν μέλη του κόμματος της ήταν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καμία χώρα δεν μπορεί να εκτός».

«Η Τζόρτζια θα είναι μια ηγέτιδα, η οποία θα προσπαθεί να δημιουργήσει μία νέα εικόνα για την Ευρώπη, θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα συντηρητικό κόμμα στην Ευρώπη, ένα διαφορετικό. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν με χαροποιεί, δεν είναι η σωστή λύση αλλά δεν είναι και μία τραγωδία για τη χώρα»

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν και η Τουρκία

«Λόγω της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ άλλαξε παραδόξως. Ο Πούτιν έδωσε νέα πνοή ζωής στο ΝΑΤΟ. Είναι μία αντίφαση όμως είναι η αλήθεια, για τοΝ λόγο αυτό πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ποια είναι η θέση της γιατί η θέση των τελευταίων ετών για μένα ήταν απόλυτα απαράδεκτη και δεν αναφέρομαι στο πρόβλημα με την Κύπρο μόνο».

Στη συνέχεια, ανέρθηκε στην ανάγκη να ανοίξει η Τουρκία τις πόρτες του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία, αν και ιστορικά είναι αλήθεια ότι ήταν ουδέτερες χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στο φρικτό πρόβλημα πληθωρισμού, τονίζοντας ότι τα νούμερα στην Τουρκία είναι παντελώς διαφορετικά, 10 φορές μεγαλύτερα απο της Ιταλίας.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει πράγματι με την δική μας κοινότητα ή όχι, καθώς «την τελευταία περίοδο βρισκόταν σε μία κατάσταση ζικ – ζακ».

«Υπάρχει μια σαφής αντίφαση ανάμεσα στη στάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτη, και στο γεγονός ότι αυτή η χώρα ανήκει στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αποφασίσει «αν θα παραμείνει στη δική μας κοινότητα ή όχι» είπε χαρακτηριστικά.