Προειδοποίηση Μαργκρέτε Βεστάγκερ προς Gazprom για το φυσικό αέριο

«Προκαλεί πραγματικά σκέψεις το γεγονός ότι η εταιρεία, εν όψει της αυξημένης ζήτησης, περιορίζει την παροχή» δήλωσε η Επίτροπος σε δημοσιογράφους

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ προειδοποίησε την ρωσική Gazprom την Πέμπτη πως ενδεχομένως να αναλάβει ενέργειες σε βάρος της για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται στα ύψη -με αποτέλεσμα η ΕΕ να στρέφεται στα αποθέματά της και μακριά από την αγορά spot- η Gazprom έχει με τη σειρά της αντιστρέψει τη ροή στον αγωγό Γιαμάλ ήδη από το Δεκέμβριο, με το φυσικό αέριο να επιστρέφει προς την Πολωνία.

«Προκαλεί πραγματικά σκέψεις το γεγονός ότι η εταιρεία, εν όψει της αυξημένης ζήτησης, περιορίζει την παροχή» δήλωσε η Επίτροπος σε δημοσιογράφους την Πέμπτη. «Αυτή είναι μία αρκετά σπάνια συμπεριφορά στην αγορά» πρόσθεσε, εξηγώντας πως συνεχίζει την έρευνά της για τις πρακτικές της Gazprom.

Πυρά και για τον Nord Stream 2 και την Ουκρανία

Σε σχετικό ερώτημα του Politico, η ρωσική εταιρεία απάντησε: «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η Gazprom γλίτωσε πρόστιμο της Κομισιόν το 2018, αλλά χρειάστηκε να προχωρήσει σε αλλαγές στο επιχειρηματικό της μοντέλο και στον τρόπο που τιμολογούσε τους πελάτες της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Εκτός από την Επίτροπο Βεστάγκερ, και ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε πως η προοπτική να δοθεί πράσινο φως στη Ρωσία για τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 εξαρτάται από τη συμπεριφορία της στην Ουκρανία.

Από πλευράς της η Γερμανία προσπαθεί να απεμπλέξει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 από τις συζητήσεις για κυρώσεις και μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία. Το πέτυχε με την καταψήφιση στις ΗΠΑ, νομοσχεδίου για κυρώσεις προς τον Nord Stream 2.

Το Βερολίνο επιμένει πως πρόκειται για ένα εμπορικό πρότζεκτ που δεν πρέπει να συνδέεται με την πολιτική, επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί από σχετικές δεσμεύσεις που φέρεται να είχε κάνει η προηγούμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνάντησή της με τον Τζο Μπάιντεν.

«Δεν πρέπει να σύρουμε (τον Nord Stream 2) σε αυτή τη διαμάχη», είπε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, σε συνέντευξή της στο rbb.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου

Πάντως και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, κατηγορεί την Gazprom για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη, «βλέπουμε έντονα στοιχεία «τεχνητής σφιχτότητας» στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, τα οποία φαίνεται πως οφείλονται στην συμπεριφορά του κρατικού Ρωσικού παρόχου φυσικού αερίου», είπε.

Όπως σημείωσε από πλευράς του ο Μάικ Φούλγουντ, επικεφαλής αναλυτής του Ινστιτούτου Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης, η αντιστροφή της ροής στον Γιαμάλ, σημείωσε «υποδηλώνει πως, ενώ η Gazprom εμφανίζεται να τηρεί τα συμβόλαια προς τους Ευρωπαίους αγοραστές, κρατά δυνητικές παροχές φυσικού αερίου μακριά από την αγορά spot, είτε για γεωπολιτικούς λόγους, είτε για οικονομικούς (να κρατήσει ψηλά τις τιμές) ή και για τα δύο».

Πηγη: powergame.gr