Quantcast

Προειδοποίηση από ΗΠΑ στην Τουρκία για τις εξαγωγές ελεγχόμενων αγαθών στη Ρωσία

Υποστηρίζουν ότι βοηθά τη Μόσχα να παρατείνει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία να περιορίσει τις ροές εμπορευμάτων ελεγχόμενων αγαθών προς τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι βοηθά τη Μόσχα να παρατείνει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους ομολόγους τους σε συνάντηση που είχαν αυτήν την εβδομάδα στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι ελεγχόμενα αγαθά αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων εξήχθησαν στη Ρωσία και μπορούν να χρησιμοπεοιηθούν από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία για να για κλιμάκωση της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters και οι οποίες ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους καθώς οι συνομιλίες ήταν ιδιωτικές.

Ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για την τρομοκρατία και την οικονομική πληροφόρηση, συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους την Πέμπτη και την Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις αυξανόμενες εξαγωγές προς τη Ρωσία, στις οποίες περιλαμβάνονται και αμερικανικά προϊόντα, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου του 2022, δεκάδες Τούρκοι εξαγωγείς απέστειλαν αγαθά αξίας 800 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων μηχανημάτων αξίας 300 εκατ. δολαρίων και ηλεκτρονικών ειδών αξίας 80 εκατ. δολαρίων.

Ο Νέλσον είναι ο τρίτος ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Τουρκία το τελευταίο έτος, εντείνοντας τις πιέσεις στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, οι επισκέψεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων στην Τουρκία για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ανησυχίες των δυτικών αξιωματούχων εστιάζουν και σε ρωσικά πλοία που υπόκεινται είτε σε κυρώσεις είτε στους κανόνες περί εξαγωγών ελεγχόμενων ειδών τα οποία προσεγγίζουν τα λιμάνια της Τουρκίας.

Αξιωματούχοι των υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν το θέμα, σε επικοινωνία του Reuters.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ορισμένες από τις προειδοποιήσεις που έχει κάνει η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα μέχρι τώρα είχαν αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, και οι πέντε τουρκικές τράπεζες που συμμετείχαν στο ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir (αντίστοιχο του SWIFT) αποχώρησαν μετά τη σχετική προειδοποίηση των ΗΠΑ πέρυσι. Επιπλέον, οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σε ρωσικές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει ενέργειες τερματισμού των συνεργασιών αυτών, επίσης μετά από σχετικές προειδοποιήσεις.

Η Τουρκία πάντως έχει εμβαθύνει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη Μόσχα, επωφελούμενη από την ισχυρή προσωπική σχέση που έχει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ερντογάν, μάλιστα, που επιδιώκει να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία στην προεδρία της χώρας στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο, έχει ζητήσει την οικονομική στήριξη της Ρωσίας για τη διαχείριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία και διαβρώνει τη δημοτικότητά του.

Ωστόσο, ο Ερντογάν διατηρεί στρατηγικούς και καλά εδραιωμένους δεσμούς και με το Κίεβο, ενώ έχει προσπαθήσει να καταστήσει την Τουρκία ως μεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό, συνέβαλε στην επίτευξη συμφωνιών για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ έχει διευκολύνει και τις διαδικασίες ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου.