Πούτιν: Μεγάλοι κίνδυνοι πείνας και «σοκ μεγάλης έκτασης» λόγω της αστάθειας των τιμών ενέργειας και τροφίμων

«Το χρυσό δισεκατομμύριο», δηλαδή οι χώρες της Δύσης, ζει σε βάρος του υπόλοιπου κόσμου, υποστήριξε ακόμα ο Ρώσος πρόεδρος

Για μεγάλους κινδύνους πείνας και «σοκ μεγάλης έκτασης», λόγω της αστάθειας των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του προσπαθεί να διαμορφώσει «ένα σύστημα ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας».

 

«Το χρυσό δισεκατομμύριο», δηλαδή οι χώρες της Δύσης, ζει σε βάρος του υπόλοιπου κόσμου, υποστήριξε ακόμα ο Ρώσος πρόεδρος στη Διάσκεψη για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα.

«Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης των αρχών του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος» ανέφερε στην εναρκτήρια δήλωσή του. Ο Πούτιν ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα επέτρεψε στο ‘χρυσό δισεκατομμύριο’ να ζήσει σε βάρος άλλων».

Δηλώνοντας ότι η Ασία είναι μια περιοχή όπου αναδύονται νέα κέντρα εξουσίας, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η ήπειρος παίζει μεγάλο ρόλο στη μετάβαση σε μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων. «Είναι απαραίτητο να αρθούν όλα τα εμπόδια στις αλυσίδες εφοδιασμού στον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος ηγέτης έφτασε στην Αστάνα την Τετάρτη, και αναμένεται να έχει πολλές τριμερείς και διμερείς συνομιλίες.

Ο Πούτιν θα παραστεί επίσης στο Συμβούλιο των αρχηγών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) και στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Κεντρικής Ασίας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Πρόκειται να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο ενδέχεται να συζητήσει το ενδεχόμενο διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας για την Ουκρανία, όπου η Μόσχα ξεκίνησε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» τον Φεβρουάριο.

Το θέμα του Καραμπάχ με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία και οι συνοριακές διαφορές μεταξύ Κιργιστάν και Τατζικιστάν αναμένεται επίσης να συζητηθούν με τους αντίστοιχους αρχηγούς των κρατών.