Quantcast

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες είναι οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και πόσο αυτές βλάπτουν την οικονομία της;

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αιμορραγία της ρωσικής οικονομίας θα κάνουν τον πρόεδρο Πούτιν να μην μπορεί να πληρώσει τον πόλεμο

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αφού ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε συνθήκες προσάρτησης περιοχών της Ουκρανίας. Οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων, προκειμένου να περιορίσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να πληρώνει για τον πόλεμο.

Ποια είναι τα τελευταία μέτρα των ΗΠΑ και της ΕΕ;

Όπως αναφέρει το BBC οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε 278 μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου, επειδή επέτρεψαν τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας. Στοχοθετούν επίσης 14 άτομα που συνδέονται με τις αμυντικές της βιομηχανίες.

Οι ΗΠΑ λένε ότι θα στοχοποιήσουν επίσης οργανώσεις εκτός Ρωσίας που παρέχουν υποστήριξη στον στρατό της ή στην προσάρτηση ουκρανικών εδαφών.

Ένας νέος γύρος κυρώσεων, που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνει περαιτέρω απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών. Θα απαγορεύσει επίσης την εξαγωγή περισσότερων αγαθών υψηλής τεχνολογίας.

Ποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί στη Ρωσία;

Οικονομικά μέτρα

Τα δυτικά έθνη προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε χρήματα. Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στη Ρωσία να πραγματοποιεί πληρωμές χρέους με τη χρήση ξένου συναλλάγματος που βρίσκεται σε αμερικανικές τράπεζες.

Μεγάλες ρωσικές τράπεζες έχουν αφαιρεθεί από το διεθνές σύστημα Swift. Αυτό έχει καθυστερήσει τις πληρωμές προς τη Ρωσία για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέκλεισε βασικές ρωσικές τράπεζες από το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ρωσικών τραπεζών, απαγόρευσε σε ρωσικές επιχειρήσεις να δανείζονται χρήματα και έθεσε όρια στις καταθέσεις που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι σε βρετανικές τράπεζες.

Η οικονομία της Ρωσίας ετοιμάζεται για μια ανώμαλη διαδρομή

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Τα δυτικά έθνη ανακοίνωσαν τις παρακάτω κυρώσεις:

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που εισάγεται δια θαλάσσης από τον Δεκέμβριο
  • Η ΕΕ θα απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2023
  • Οι ΗΠΑ απαγορεύουν όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2022. Δεν εισάγει πλέον ρωσικό φυσικό αέριο
  • Η Γερμανία πάγωσε τα σχέδια για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nordstream 2 από τη Ρωσία
  • Η ΕΕ έχει σταματήσει να εισάγει ρωσικό άνθρακα
  • Από τον Δεκέμβριο, η ΕΕ και η G7 θέλουν επίσης να περιορίσουν την τιμή που πληρώνουν οι χώρες για το ρωσικό πετρέλαιο.
  • Λένε στους εισαγωγείς ρωσικού αργού πετρελαίου ότι οι δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα καλύπτουν τις μεταφορές πετρελαίου εάν πληρώνουν περισσότερα από το ανώτατο όριο.
  • Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο, επειδή βασίζεται σε αυτό για το 40% περίπου των αναγκών της

Στο στόχαστρο οι ολιγάρχες και οι κρατικοί αξιωματούχοι

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.000 ρωσικά άτομα και επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων ολιγαρχών. Πρόκειται για πλούσιους επιχειρηματίες που θεωρείται ότι βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο, όπως ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι ΡομάνΑμπράμοβιτς.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Προέδρου Πούτιν και του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχουν δεσμευτεί στις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Υπερωκεάνια που συνδέονται με Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις έχουν κατασχεθεί. Στη Νέα Υόρκη, ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα κατηγορήθηκε για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε την πώληση της «χρυσής βίζας», η οποία επέτρεπε σε πλούσιους Ρώσους να αποκτήσουν δικαιώματα διαμονής στη Βρετανία.

Ποιες άλλες κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε αγαθά και υπηρεσίες;

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Απαγόρευση της εξαγωγής αγαθών διπλής χρήσης – είδη που έχουν τόσο πολιτικό όσο και στρατιωτικό σκοπό, όπως ανταλλακτικά οχημάτων – από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ
  • Απαγόρευση όλων των ρωσικών πτήσεων από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και του Καναδά.
  • Απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού
  • Απαγόρευση της εξαγωγής ειδών πολυτελείας στη Ρωσία
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβάλει φόρο 35% σε ορισμένες εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένης της βότκας
  • Πολλές διεθνείς εταιρείες είτε ανέστειλαν τις συναλλαγές τους στη Ρωσία είτε αποσύρθηκαν εντελώς.

Βλάπτουν οι κυρώσεις βλάπτουν τη Ρωσία;

Η ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο έχει βοηθηθεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ο David Fyfe, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού ερευνών Argus Media, μιλώντας στο BBC λέει ότι τα έσοδά της από το αργό πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 41% το περασμένο έτος.

«Οι πωλήσεις πετρελαίου αποτελούν το 40% των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας και έτσι βοηθούν σημαντικά στη χρηματοδότηση του πολέμου», λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο κ. Fyfe λέει ότι οι κυρώσεις αποδυναμώνουν τη Ρωσία με άλλους τρόπους, «ιδίως εμποδίζοντας την πρόσβασή της στα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας που χρειάζεται ο στρατιωτικός της τομέας».

Πώς αντέδρασε η Ρωσία;

Η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές περισσότερων από 200 αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, των ιατρικών προϊόντων, των οχημάτων, του γεωργικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού και των προϊόντων ξυλείας.

Μπλοκάρει τις πληρωμές τόκων σε ξένους κατόχους κρατικών ομολόγων και απαγορεύει στις ρωσικές επιχειρήσεις να πληρώνουν μετόχους στο εξωτερικό.

Ακόμα έχει εμποδίσει τους ξένους επενδυτές που κατέχουν ρωσικές επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να τις πουλήσουν.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο BBC