Τίθεται αύριο, Παρασκευή 1η Ιουλίου, σε ισχύ ο νέος βελτιωμένος ευρωπαϊκός κανονισμός για την περιαγωγή, ο οποίος παρατείνει την περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού για μία δεκαετία έως το 2032. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) να μπορούν να καλούν, να στέλνουν μηνύματα και να περιηγούνται στο διαδίκτυο χωρίς επιπλέον χρεώσεις.
Με τους νέους κανόνες οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της ΕΕ θα απολαμβάνουν καλύτερη εμπειρία περιαγωγής, με την ίδια ποιότητα υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό όπως στη χώρα τους. Οι νέοι κανόνες βελτιώνουν επίσης την πρόσβαση σε επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ και εξασφαλίζουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που ενδέχεται να υπόκεινται σε πρόσθετα τέλη.
Οι καταναλωτές θα δικαιούνται πλέον την ίδια ποιότητα κινητής σύνδεσης στο διαδίκτυο στο εξωτερικό, όπως και στη χώρα τους. Οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση στη χρήση δικτύων 4G, ή των πιο προηγμένων δικτύων 5G, εφόσον αυτά είναι διαθέσιμα στον προορισμό τους.
Όταν οι καταναλωτές ταξιδεύουν με αεροπλάνο ή πλοίο, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να συνδέονται αυτόματα με το παρεχόμενο μέσω δορυφόρων δίκτυο του σκάφους. Η χρήση υπηρεσιών κινητής σύνδεσης που παρέχονται από μη επίγεια δίκτυα μπορεί να υπόκειται σε πολύ υψηλές πρόσθετες χρεώσεις. Οι νέοι κανόνες περιαγωγής υποχρεώνουν τους παρόχους να προστατεύουν τους καταναλωτές τους και να τους ενημερώνουν για τη μετάβαση των τηλεφώνων τους σε μη επίγεια δίκτυα. Επιπλέον, οι πάροχοι θα πρέπει να διακόπτουν αυτόματα τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, εάν το ποσό που χρεώνεται για τις εν λόγω υπηρεσίες φτάσει τα 50 ευρώ ή άλλο προκαθορισμένο όριο. Οι πάροχοι θα μπορούν επίσης να προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η δυνατότητα εξαίρεσης από την περιαγωγή σε αεροπλάνα και πλοία.
Οι καταναλωτές θα πρέπει ακόμη να είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη χρήση υπηρεσιών που ενδέχεται να τους επιβαρύνουν με πρόσθετο κόστος. Κατά τις μετακινήσεις στο εξωτερικό, η κλήση σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, οι υπηρεσίες υποστήριξης των ασφαλιστικών και των αεροπορικών εταιρειών, ή η αποστολή μηνυμάτων SMS για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή εκδηλώσεις μπορεί να είναι ακριβότερη από ό,τι στη χώρα προέλευσης. Οι πάροχοι πρέπει να διασφαλίζουν ότι παρέχουν στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με τους τύπους αριθμών τηλεφώνου που ενδέχεται να συνεπάγονται πρόσθετο κόστος, όταν οι καταναλωτές τους καλούν ή έχουν πρόσβαση σε αυτούς από το εξωτερικό. Οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές με αυτόματα μηνύματα SMS που αποστέλλονται κατά τη διέλευση των συνόρων προς άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς και στις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών.
Οι νέοι κανόνες περιαγωγής διασφαλίζουν, επίσης, ότι οι πολίτες γνωρίζουν το 112, τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οπουδήποτε στην ΕΕ για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Έως τον Ιούνιο του 2023, οι πάροχοι θα πρέπει να αποστέλλουν αυτόματα μηνύματα στους πελάτες τους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να τους ενημερώνουν σχετικά με τα διαθέσιμα εναλλακτικά μέσα πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως μέσω κειμένου ή εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο.
Ο νέος κανονισμός για την περιαγωγή ορίζει χαμηλότερα τέλη χονδρικής, δηλαδή τις τιμές που καταβάλλουν οι πάροχοι για τη χρήση δικτύων στο εξωτερικό, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες στους πελάτες τους όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Για τις υπηρεσίες δεδομένων, ο νέος κανονισμός ορίζει τα ακόλουθα ανώτατα όρια χονδρικής: 2 ευρώ/GB το 2022, 1,8 ευρώ/GB το 2023, 1,55 ευρώ/GB το 2024, 1,3 ευρώ /GB το 2025, 1,1 ευρώ/GB το 2026 και 1 ευρώ/GB από το 2027 και έπειτα. Για φωνητικές κλήσεις: 0,022 ευρώ/λεπτό κατά την περίοδο 2022-2024 και 0,019 ευρώ/ λεπτό από το 2025 και έπειτα. Για SMS: 0,004 ευρώ /SMS κατά την περίοδο 2022-2024 και 0,003 ευρώ /SMS από το 2025 και έπειτα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ