O ανώτερος Σύμβουλος Πολιτικής της Oxfam, στη Νιγηρία, Nabil Abdo, υπενθύμισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει για ένα μεγάλο κομμάτι του τρίτου κόσμου, ο οποίος παράλληλα πλήττεται από τις ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.
«Χρειάζονται βοήθεια, με μεγαλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και σε κοινωνική προστασία και όχι σκληρές συνθήκες που δίνουν μία ακόμη «κλωτσιά» σε όσους είναι ήδη πεσμένοι στο έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Nabil Abdo, ενώ συμβούλεψε να αυξήσουν τους φόρους στους πλούσιους και στις εταιρείες για να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα ταμεία και να μειώσουν την αυξανόμενη ανισότητα.
Ο Assalama Dawalak Sidi, Περιφερειακός Διευθυντής της Oxfam για τη Δυτική Αφρική, δήλωσε: «Σε μια περιοχή που φιλοξενεί μερικούς από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς της Αφρικής, η λιτότητα θα οδηγήσει στη χειρότερη κρίση ανισότητας για, δεκαετίες και θα διαταράξει την πολιτική σταθερότητα».
Όσα αποκαλύπτει η ΜΚΟ
Έκθεση που κυκλοφόρησε από κοινού από την Oxfam και την Development Finance International (DFI) αποκαλύπτει ότι 43 από τα 55 κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης βρίσκονται αντιμέτωποι με περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 183 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια αλλά και για τα επόμενα πέντε.
Το 2021 η Oxfam αναλύοντας τα δάνεια του ΔΝΤ για τον Covid-19, κατέδειξε ότι το Ταμείο ενθάρρυνε 33 αφρικανικές χώρες να συνεχίσουν τις πολιτικές λιτότητας ενώ βάλλονταν από την πανδημία. Παράλληλα, η εν λόγω ανάλυση έδειξε πως η αποτυχία των αφρικανικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την ανισότητα, μέσω της βοήθειας για τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, βρέθηκαν αβοήθητες και μπροστά στην πανδημία.
Το ΔΝΤ συνέβαλε σε αυτές τις «αποτυχίες» υποστηρίζοντας συστηματικά μέτρα και πολιτικές λιτότητας. Έτσι, όταν ξεκίνησε η πανδημία του κοροναϊού, το 52% των Αφρικανών γυναικών δεν είχε πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και το 83% δεν είχε καμία προστασία απέναντι στην περίπτωση απώλειας εργασίας ή ασθένειας.