Εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναζητεί η Ουάσιγκτον, σε περίπτωση που ο Βλαντίμιρ Πούτιν κόψει τη ροή προς τις ευρωπαϊκές χώρες, που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.
Οι Αμερικανοί βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με πολλούς προμηθευτές σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και το Κατάρ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τον Guardian, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι διστακτικές να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Κρεμλίνο λόγω της εξάρτησής τους από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους ότι δεν θα τους αφήσει χωρίς φυσικό αέριο και έχει ήδη βρει εναλλακτικούς προμηθευτές ώστε να μην υποφέρει η Ευρώπη χωρίς θέρμανση.
Τι διαμηνύουν οι Αμερικανοί
Το Κρεμλίνο έχει ήδη μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στο μισό και οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα μπορεί να αναπληρωθεί από άλλες πηγές, σε περίπτωση που διακοπεί τελείως.
«Οι συζητήσεις μας είναι σε ευρύ πεδίο, με πολλές εταιρείες και χώρες σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο με έναν ή δύο προμηθευτές. Και έτσι, δεν χρειάζεται να ζητήσουμε από καμία εταιρεία ή χώρα να αυξήσει πολύ τις εξαγωγές της, αλλά θα προμηθευτούμε μικρότερες ποσότητες από πολλές πηγές» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει, όμως, ότι το αέριο που θα έφτανε στην Ευρώπη από άλλες πηγές θα ήταν σε υγροποιημένη μορφή, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής σε υγροποιημένο αέριο δεν είναι αρκετό για να αναπληρώσει το κενό που θα άφηνε η διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, επίσης, την επιβολή περιορισμών σε εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, υλικών και λογισμικού προς τη Ρωσία, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει τους Ρώσους σε πολλούς τομείς, όπως η αεροδιαστημική βιομηχανία, η άμυνα, η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικοί υπολογιστές και άλλοι.
«Οι τομείς αυτοί επιλέχθηκαν για συγκεκριμένο λόγο. Πρόκειται για τομείς που ο ίδιος ο Πούτιν διαφημίζει ως το μέλλον για τη Ρωσία, στην προσπάθεια να αναπτύξει την οικονομία και σε άλλους κλάδους, εκτός του πετρελαίου και του αερίου. Οι περιορισμοί στις εξαγωγές αυτές θα μειώσουν την παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας» εξήγησε Αμερικανός αξιωματούχος.