Quantcast

Ο Λάρι Σάμερς προειδοποιεί για κρίση παρόμοια με αυτή της δεκαετίας του ’70 αν αλλάξουν οι στόχοι για τον πληθωρισμό

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ προειδοποίησε τις κεντρικές τράπεζες πως μια αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό θα ήταν ένα «ολέθριο λάθος»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς προειδοποίησε για μια κρίση παρόμοια με αυτή της δεκαετίας του 1970 εάν η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι ήπια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει “σημαντικές συνέπειες σε εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο”.

Οι δηλώσεις του Σάμερς ήρθαν σε απάντηση των σχολίων διαφόρων οικονομολόγων μεταξύ των οποίων και του Ολιβιέ Μπλανσάρ, ενός πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, οι οποίοι έχουν προτείνει ο στόχος για τον πληθωρισμό να τεθεί στο 3% αντί για 2%, για την αποφυγή μιας ύφεσης.

“Το να υποθέσουμε ότι κάποιο είδος υποχώρησης στο στόχο του πληθωρισμού θα είναι σωτήριο, θα ήταν ένα δαπανηρό λάθος, το οποίο θα είχε τελικά αρνητικά αποτελέσματα, όπως έγινε με θεαματικό τρόπο κατά τη δεκαετία του 1970”, δήλωσε ο Σάμερς στο πλαίσιο των διεργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ προειδοποίησε τις κεντρικές τράπεζες πως μια αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό θα ήταν ένα “ολέθριο λάθος”. “Έχοντας αποτύχει να επιτύχουν τον στόχο του 2% και έχοντας επαναλάβει επανειλημμένα τη δέσμευση για το 2%, η εγκατάλειψη του στόχου θα έβλαπτε σημαντικά την αξιοπιστία. Αν μπορείτε να τον προσαρμόσετε μια φορά, μπορείτε να τον προσαρμόσετε ξανά”.

“Θα είναι πολύ πιο δύσκολο να φέρουμε τον πληθωρισμό από το 4% στο 2%”, είπε. “Θα δούμε αν αυτό θα έρθει με ύφεση ή όχι. Οι επιχειρήσεις δεν διστάζουν πλέον να αυξήσουν τις τιμές τους. Αυτό είναι διαφορετικό από ό,τι πριν από δύο ή τρία χρόνια και αποτελεί μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%”.

“Βλέπουμε επίσης μια αλλαγή στη συμπεριφορά όσον αφορά τους μισθούς. Αν εξετάσετε τη διαμόρφωση των μισθών, αυτή είναι πολύ οπισθοδρομική. Βασικά παίρνουμε τον πληθωρισμό από το προηγούμενο έτος και τον χρησιμοποιούμε για να καθορίσουμε τους μελλοντικούς μισθούς. Μόλις ο πληθωρισμός είναι υψηλός, η πίεση από τους μισθούς έρχεται και αυτή”.