Νταβός: Το άνοιγμα της Κίνας σέρνει από το χέρι τον πληθωρισμό

Επενδυτές και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δηλώνουν «συγκρατημένα αισιόδοξοι», αλλά ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η εξέλιξη στον πληθωρισμό

Το «οικονομικό άνοιγμα» της Κίνας δίνει τεράστια ώθηση στην παγκόσμια οικονομία. Επενδυτές και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δηλώνουν «συγκρατημένα αισιόδοξοι», αλλά ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η εξέλιξη στον πληθωρισμό.

Εν ολίγοις, η απόφαση της Κίνας να υποδεχτεί ξανά τουρίστες και να ανάψει πράσινο φως στα ταξίδια τουριστών και ντόπιων είναι ένα εκ των πιο συζητημένων θεμάτων φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Παράλληλα, θα αποτελέσει -σύμφωνα με το CNBC- ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά γεγονότα του 2023. Το άνοιγμα της Κίνας κρατά, όμως, από το χέρι και το άγχος σχετικά με το κατά πόσον θα αυξηθεί παγκοσμίως το κόστος ζωής.

«Εάν η κινεζική ζήτηση για αγαθά αρχίσει να αυξάνεται, αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση στις τιμές των εμπορευμάτων, για παράδειγμα, το φυσικό αέριο που αποτελεί φλέγον ζήτημα στην Ευρώπη. Επί της ουσίας, αν η ζήτηση φυσικού αερίου στην Κίνα αυξηθεί, επειδή τα εργοστάσια και τα νοικοκυριά απαιτούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, τότε θα ασκήθει πίεση στην Ευρώπη», δήλωσε στο CNBC ο Raghuram Rajan, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Reserve Bank of India. «Ναι το άνοιγμα της Κίνας είναι πολύ θετικό για τις αγορές, ωστόσο δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το πληθωριστικό κόστος που θα υπάρξει».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπες με υψηλές τιμές όταν θα θέλουν να αγοράσουν φυσικό αέριο το 2023, αφού θα υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός για το προϊόν. Ο πληθωρισμός ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους ευρωπαίους πολίτες τον τελευταίο χρόνο, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Μιλώντας σε ένα πάνελ που συντονίζεται από το CNBC, ο Satish Shankar, διευθύνων εταίρος για την APAC στην εταιρεία συμβούλων Bain & Company, σημείωσε: «Πιστεύω ότι το άνοιγμα της Κίνας θα αυξήσει την κατανάλωση στην παγκόσμια ενέργεια, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωρισμό».

Ο Felix Sutter, πρόεδρος του Ελβετο-Κινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε στο ίδιο πάνελ ότι «οι κινεζικές ενεργειακές ανάγκες και οι ανάγκες σε πρώτες ύλες θα ανταγωνιστούν τις ευρωπαϊκές ανάγκες, τις παγκόσμιες ανάγκες. Επομένως, βλέπω χαλάρωση του πληθωρισμού αυτή τη στιγμή, [αλλά] θα μεγαλύτερη πίεση θα υπάρξει το τρίτο τρίμηνο».

Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι εάν αυτό αποδειχθεί, τότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.