Quantcast

Μπιλ Γκέιτς: Τα crypto βασίζονται στη θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου

Ο συνιδρυτής της Microsoft και δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς απέρριψε τα πρότζεκτ κρυπτονομισμάτων, όπως τα NFTs χαρακτηρίζοντάς τα ως ψευδή «βασισμένα στη θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου»

Ο συνιδρυτής της Microsoft και δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς απέρριψε τα πρότζεκτ κρυπτονομισμάτων, όπως τα NFTs χαρακτηρίζοντάς τα ως ψευδή «βασισμένα στη θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου», όπως δήλωσε σε μια διάσκεψη για το κλίμα την Τρίτη, αναζωπυρώνοντας τις προηγούμενες επικρίσεις για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Η θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου ( greater-fool theory) αναφέρει ότι μερικές φορές μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα μέσω της αγοράς υπερτιμημένων περιουσιακών στοιχείων —ειδών  με τιμή αγοράς που υπερβαίνει δραστικά την εγγενή αξία — εάν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν αργότερα να μεταπωληθούν σε ακόμη υψηλότερη τιμή. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας «ανόητος» μπορεί να πληρώσει για ένα υπερτιμημένο περιουσιακό στοιχείο, ελπίζοντας ότι μπορεί να το πουλήσει σε έναν ακόμη «μεγαλύτερο ανόητο» και να βγάλει κέρδος. Αυτό λειτουργεί μόνο εφόσον υπάρχουν αρκετοί νέοι «μεγαλύτεροι ανόητοι» πρόθυμοι να πληρώσουν όλο και υψηλότερες τιμές για το περιουσιακό στοιχείο.

«Προφανώς, οι ακριβές ψηφιακές εικόνες των πιθήκων θα βελτιώσουν τον κόσμο πάρα πολύ», είπε ο Μπιλ Γκέιτς σαρκαστικά μιλώντας σε εκδήλωση στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια που διοργανώθηκε από το TechCrunch, προσθέτοντας πως δεν είναι ούτε long, ούτε short όσον αφορά στην συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Ο Γκέιτς έχει επικρίνει τα κρυπτονομίσματα και στο παρελθόν, μαλώνοντας με τον Έλον Μασκ πέρυσι για το εάν το Bitcoin είναι πολύ επικίνδυνο για τους μικροεπενδυτές και την περιβαλλοντική βλάβη της εξόρυξης νομισμάτων.

Ένα ευρύτερο ξεπούλημα κρυπτονομισμάτων τροφοδοτήθηκε αυτή την εβδομάδα από τον υψηλότερο από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τη διακοπή των αναλήψεων από την πλατφόρμα δανεισμού Κελσίου. Δημοφιλείς συλλογές NFT, συμπεριλαμβανομένου του ευνοημένου από διασημότητες Bored Ape Yacht Club (BAYC), δέχονται επίσης μεγάλο πλήγμα.

Η παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων κορυφώθηκε στα 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, αλλά έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής φέτος. Έχει χάσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία ενόψει του υψηλού πληθωρισμού και των φόβων ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα εμποδίσουν την ανάπτυξη.

Ο Γκέιτς υπερασπίστηκε επίσης τις προσπάθειες ψηφιακής τραπεζικής που υποστηρίζει μέσω των φιλανθρωπικών του ιδρυμάτων, τα οποία περιέγραψε ως «εκατοντάδες φορές πιο αποτελεσματική» από τα κρυπτονομίσματα.