Μια από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 29 λεπτά του ευρώ

«Δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες»

Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί μια από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου, με πανάκριβα ακίνητα και θέσεις στάθμευσης που μπορεί να κοστίζουν σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια η καθεμία.

Έτσι, όταν η κυβέρνηση της περιοχής αύξησε εχθές τον κατώτατο μισθό κατά μόλις 29 λεπτά του ευρώ την ώρα, ακτιβιστές και εργαζόμενοι αντέδρασαν με καυστικό τρόπο.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Wong Shek-hung, διευθυντής του προγράμματος για το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ταϊβάν στη φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam. «Δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες στο Χονγκ Κονγκ».

Μετά την εν λόγω αύξηση ο κατώτατος μισθός έφτασε τα 4,64 ευρώ την ώρα από 4,35 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός, ο οποίος θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2011, υποτίθεται ότι αναθεωρείται κάθε δύο χρόνια, αλλά πάγωσε το 2021 λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Αν και το ποσό του κατώτατου «ξεπάγωσε», η νέα αύξηση θα κάνει σύμφωνα με τους εργαζόμενους μικρή διαφορά στο βιοτικό επίπεδό τους σε μια πόλη που θεωρείται από τις ακριβότερες του κόσμου.

Βέβαια, το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με τον κατώτατο μισθό, που αποτελείται κυρίως από εργαζόμενους στην καθαριότητα, την καθαριότητα, την ασφάλεια και το λιανικό εμπόριο. είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερο τώρα από ό, τι πριν από μια δεκαετία, δήλωσε. Μόνο το 2,6% των εργαζομένων είχε μισθό λιγότερο από 40 δολάρια την ώρα το 2021, σε σύγκριση με το 6,4% το 2011.

Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ του μέσου και του κατώτατου μισθού έχει αυξηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η ανισότητα του πλούτου έχει επιδεινωθεί.

Αυτό καθώς κόστος των τροφίμων στο Χονγκ Κονγκ έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 7% από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Παράλληλα, το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε επίσης κατά περισσότερο από 11% κατά την ίδια περίοδο.

 

Με πληροφορίες από CNN