Κομισιόν: Πρόταση για υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης – φόρο στα υπερκέρδη

Σύμφωνα με το Bloomberg

Μία σειρά μέτρων για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ετοιμάζεται να προτείνει την Τετάρτη η Κομισιόν, ενεργοποιώντας πρωτοφανή εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν σκοπεύει να προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και μια εισφορά για τη διοχέτευση των υπερβολικών κερδών των ενεργειακών εταιρειών στους καταναλωτές στα πρότυπα της Ελλάδας, ωστόσο για να ισχύσουν τα μέτρα θα πρέπει να υπογραφούν από όλα τα κράτη μέλη.

H συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε έντονο διχασμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ και δεν είναι σίγουρο κατά πόσο το σχέδιο της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επιβιώσει των διαπραγματεύσεων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται να τιθασεύσουν τις αυξανόμενες τιμές και να περιορίσουν τη ζήτηση, καθώς η Ρωσία συμπιέζει τις προμήθειες, προκαλώντας τη χειρότερη κρίση κόστους διαβίωσης εδώ και δεκαετίες, σημειώνει το Bloomberg.

Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν μια «έκτακτη και προσωρινή» συμβολή σε επιχειρήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, αλλά και στα διυλιστήρια, βάσει των φορολογητέων πλεοναζόντων κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με προσχέδιο του κανονισμού που εξετάζεται από το Bloomberg.

Θα προτείνει επίσης δύο στόχους για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας: έναν στόχο μείωσης της συνολικής κατανάλωσης και έναν υποχρεωτικό στόχο για μείωση της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής.

Παράλληλα, η πρόταση θα περιορίσει επίσης τα υπερβολικά έσοδα των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από πηγές εκτός του φυσικού αερίου, μέσω ενός ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο λιγνίτης ή η πυρηνική ενέργεια.

Το προσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τους επιτρόπους της ΕΕ την Τρίτη, προτού αποκαλύψει η Φον ντερ Λάιεν τις λεπτομέρειες του στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στις 14 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια ολομελούς συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.