Η Ιαπωνία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου “επί της αρχής” στο πλαίσιο μιας εκστρατείας της ομάδας χωρών G7, σε αντίποινα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, μετά τη χθεσινή διαδικτυακή διάσκεψη με τους ηγέτες της αναφερόμενης ομάδας κρατών.
Οι χώρες-μέλη της G7 δεσμεύτηκαν να απαγορεύσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σηματοδοτώντας την τελευταία προσπάθεια της Δύσης να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά τις θανατηφόρες συνέπειες που αυτή προκάλεσε.
“Για μία χώρα που εξαρτάται σοβαρά από τις εισαγωγές ενέργειας, είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση. Αλλά, ο συντονισμός της G7 είναι πιο σημαντικός σε μία περίοδο, σαν και αυτή που διανύουμε,” δήλωσε ο Κισίντα, σύμφωνα με μία ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ιαπωνική κυβέρνηση.
Ο Κισίντα εξέφρασε ευθέως την κριτική του στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ιαπωνία ενήργησε γρήγορα, ακολουθώντας τις χώρες της G7 στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών.
Ωστόσο, το Τόκιο μέχρι τώρα, ήταν λιγότερο απαιτητικό για μία πλήρη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι η φτωχή σε φυσικούς ενεργειακούς πόρους Ιαπωνία, εξαρτάται από τις εισαγωγές ενέργειας, προκειμένου να διατηρήσει σταθερή την ενεργειακή της ισορροπία. Η ανάγκη αυτή, είναι μεγαλύτερη, μετά την απενεργοποίηση του μεγαλύτερου αριθμού των πυρηνικών της αντιδραστήρων, που ακολούθησε την πυρηνική κρίση το 211 στη Φουκουσίμα.
Η Ρωσία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ιαπωνίας σε αργό πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
“Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής μείωσης ή της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Θα διασφαλίσουμε ότι θα το κάνουμε αυτό, με συντονισμένο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο,” ανέφεραν σε μία κοινή ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της G7.
H ιδέα της σταδιακής κατάργησης του ρωσικού πετρελαίου θα δώσει στην Ιαπωνία το περιθώριο μείωσης σταδιακής μείωσης των εισαγωγών, καθώς αναζητάει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Η ιαπωνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αλλά και εταιρίες έχουν πακέτα μετοχών σε υποδομές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων δύο μονάδων στη νήσο Σαχαλίνη, από τα οποία, οι συνεργάτες των Ιαπώνων Exxon Mobil Corp και Shell PLC ανακοίνωσαν ότι θα εξέλθουν.