Ηandelsblatt: Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ εστιάζουν στην Κίνα, τόσο περισσότερο οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει επίσης να επενδύσουν για να μειώσουν την εξάρτηση από κρίσιμες τεχνολογίες από την Ασία

Για δεκαετίες, η Ευρώπη μπορούσε να βασίζεται στον ισχυρό σύμμαχό της, τις ΗΠΑ, και στην πυρηνική ομπρέλα τους. Όμως, όσον αφορά την πολιτική ασφάλειας, οι Αμερικανοί κοιτάζουν όλο και περισσότερο προς τον Ειρηνικό. Εάν η Ρωσία επιτύχει με τον πόλεμό της στην Ουκρανία, άλλες αυταρχικές χώρες στον κόσμο θα μπορούσαν να αισθανθούν ενθαρρυμένες, δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις χθες στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Και είναι σαφές ότι είχε στο μυαλό της και την Κίνα, σημειώνει η Handelsblatt.

Όσο περισσότερο όμως οι Αμερικανοί εστιάζουν στη Λαϊκή Δημοκρατία, τόσο περισσότερο οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Αυτό ισχύει όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και οικονομικά, για παράδειγμα όταν πρόκειται για τη μείωση των εξαρτήσεων από την ενέργεια ή τις πρώτες ύλες.

Η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου δεν ήταν ποτέ ένα καθαρά οικονομικό ζήτημα και οδήγησε σε επικίνδυνες εξαρτήσεις, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Μόναχο χθες. “Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με την Κίνα και άλλα αυταρχικά κράτη”.

Έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πίστευε ότι θα μπορούσε να “γονατίσει τους Ευρωπαίους” λόγω της εξουσίας του επί των προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν. Όμως το αντίθετο είχε συμβεί. Η ίδια δήλωσε ότι η εισβολή στην Ουκρανία επιτάχυνε τις εργασίες για την Πράσινη Συμφωνία, με την οποία η ΕΕ θέλει να διαμορφώσει τη μετάβαση σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τους πόρους και ανταγωνιστική οικονομία.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάννα Μαρίν, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η έμφαση δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην ενέργεια ή τις πρώτες ύλες. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει επίσης να επενδύσουν για να μειώσουν την εξάρτηση από κρίσιμες τεχνολογίες από την Ασία. “Δεν πρέπει να μας παρασύρει το αίσθημα της ασφάλειας”.

Μακρόν: Φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την άμυνα

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να εξαρτώνται υπερβολικά από τους Αμερικανούς, σύμφωνα με πολλούς συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την ασφάλεια. “Χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για την άμυνα στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Μόναχο.

Ως παράδειγμα, ανέφερε μια πιθανή απειλή από ρωσικούς πυραύλους. Οι ΗΠΑ άφησαν να λήξει η Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) με τη Ρωσία χωρίς να εμπλέξουν τους Ευρωπαίους, επέκρινε ο Γάλλος πρόεδρος. Ανανέωσε την πρότασή του, που είχε γίνει στις αρχές του 2020, να συζητήσει για μια ευρωπαϊκή διάσταση της πυρηνικής αποτροπής της χώρας του. Η Γαλλία είναι η τελευταία εναπομείνασα πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Αλλά ο Μακρόν πρότεινε επίσης τη διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για την αεράμυνα. Τον Οκτώβριο του 2022, 15 ευρωπαϊκές χώρες είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας την πρωτοβουλία European Sky Shield με στόχο την οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας. Πριν από λίγες ημέρες, η Σουηδία και η Δανία ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν.

Η Γαλλία έχει μείνει μέχρι στιγμής εκτός. Στους κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, η πρόταση του Μακρόν θεωρήθηκε επίσης ως μια προσπάθεια να παραμείνει η γαλλική βιομηχανία όπλων στο παιχνίδι όταν πρόκειται για την αεράμυνα.

Η “αντιστροφή του κλίματος” πρέπει να γίνει η κινητήρια δύναμη

Στο Μόναχο, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) τόνισε επίσης ότι η ίδια η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για την ασφάλειά της. Το ερώτημα δεν μπορεί να είναι: ΝΑΤΟ ή ΕΕ; Μια ισχυρότερη Ευρώπη θα οδηγήσει και σε ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία συμβάλλει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ. Η “χρονική καμπή” πρέπει επίσης να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) είχε τονίσει στην ομιλία του στη διάσκεψη για την ασφάλεια την Παρασκευή ότι η Γερμανία εμμένει στην υπόσχεσή της να επενδύσει δύο τοις εκατό της οικονομικής της παραγωγής στην άμυνα.

Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ωστόσο, υπάρχουν ήδη συζητήσεις ότι ο στόχος του δύο τοις εκατό δεν είναι πλέον επαρκής και θα πρέπει στην πραγματικότητα να αυξηθεί. Αυτό ισχύει τόσο περισσότερο όσο περισσότερο οι ευρωπαϊκοί στρατοί αποδυναμώνονται παραδίδοντας όπλα ή πυρομαχικά.

Αλλά ακόμη και για να επιτευχθεί ο στόχος του 2%, η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει τον τακτικό αμυντικό προϋπολογισμό της για το ορατό μέλλον – ανεξάρτητα από το ειδικό ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ – το οποίο περιορίζεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό.

Το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη υπολογίσει πρόσθετες ετήσιες ανάγκες ύψους 8,5 έως δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ. Πιθανόν να υπάρξουν συνομιλίες εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το ευαίσθητο αυτό θέμα πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 5 και 6 Μαρτίου στο Μέζεμπεργκ. Ο Πιστόριους δήλωσε στο Μόναχο ότι θα εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα επιτύχει τον στόχο του 2%. Αυτό ήταν “καθυστερημένο”.

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC), στρατηγός Ρόμπερτ Μπρίγκερ, τάχθηκε επίσης υπέρ μεγαλύτερων ευρωπαϊκών προσπαθειών στην αμυντική πολιτική. “Το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίζεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ ακόμη και σε μικρότερες κρίσεις δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα ενόψει του μεγάλου πολιτικού και οικονομικού βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων στην Handelsblatt.

Ωστόσο, όπως είπε, “θα χρειαστούν χρόνια για να αναπτυχθεί μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία”. Ο Μπρίγκερ δήλωσε ότι ελπίζει ότι ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας θα παραμείνει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.