I. Βίσκο: Τα οικονομικά της Ιταλίας δεν απειλούνται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ

Το αυξημένο κόστος δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν παρεμβαίνει μέχρι στιγμής στην ικανότητα της Ιταλίας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το βάρος του χρέους της, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας, Ιγκνάσιο Βίσκο, σύμφωνα με το Bloomberg

“Επί του παρόντος, οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων είναι σε γενικές γραμμές διαχειρίσιμες για τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας”, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στο Μιλάνο σήμερα. “Το μέσο κόστος του χρέους αυξάνεται σταδιακά, χάρη στην υψηλή μέση υπολειπόμενη διάρκεια του”.

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες επιθέσεις από Ιταλούς πολιτικούς, με τον πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να χαρακτηρίζει τις κινήσεις “βιαστικές”.

Μετά την εκτίναξη των ιταλικών spreads τον Μάιο πριν από την έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δημιούργησαν ένα ειδικό εργαλείο για τη θωράκιση των ασθενέστερων οικονομιών από πιθανές επιπτώσεις, αν και ο μηχανισμός παραμένει αναξιοποίητος.

“Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει σχεδιάσει με σύνεση να μειώσει σταδιακά το έλλειμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας τριετίας”, δήλωσε ο Βίσκο στο ετήσιο συνέδριο της Assiom Forex το Σάββατο.

Παρόλα αυτά, “είναι απαραίτητο να αποφευχθούν οι επαναλαμβανόμενες αναβολές στη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι οποίες θα αύξαναν το βάρος στις μελλοντικές γενιές, οι οποίες ήδη επιβαρύνονται από το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος”, είπε.

Η χώρα περιθάλπει ένα βουνό χρέους περίπου 150% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το οποίο έχει γίνει πολυετής πονοκέφαλος για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο – αντιμέτωπο με τον πληθωρισμό που έχει επιβραδυνθεί αλλά παραμένει πάνω από τέσσερις φορές πάνω από τον επίσημο στόχο – αύξησε κατά μισή μονάδα και δήλωσε ότι άλλο ένα τέτοιο βήμα προβλέπεται τον επόμενο μήνα.

“Παραμένει σημαντικό να συνεχίσουμε να εξισορροπούμε τον κίνδυνο μιας υπερβολικά σταδιακής αναπροσαρμογής” με τον κίνδυνο “οι νομισματικές συνθήκες να γίνουν υπερβολικά σφιχτές”, δήλωσε ο Βίσκο, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο ήπιους διαμορφωτές των επιτοκίων. “Πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί ίση βαρύτητα και στους δύο κινδύνους”.

Ενώ οι παραδοσιακές δραστηριότητες των τραπεζών επωφελούνται από την άνοδο των επιτοκίων, αυξάνονται οι κίνδυνοι υψηλότερων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας.

“Ορισμένοι τομείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και ένα μέρος του χρέους των επιχειρήσεων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου”, είπε. “Κοιτάζοντας μπροστά, δεν μπορούμε επομένως να αποκλείσουμε μια αύξηση -ίσως και σημαντική- στις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια”.

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας εκτιμά αύξηση από λιγότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχεδόν μία μονάδα του συνόλου των δανείων φέτος και το επόμενο έτος. Παρά την κυκλική επιβράδυνση, οι κύριοι δείκτες της υγείας του τραπεζικού συστήματος εξακολουθούν να είναι συνολικά θετικοί, δήλωσε ο Βίσκο.