Η Γερμανία στο χείλος της ύφεσης και οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Πιο πιθανή θεωρείται πλέον η ύφεση στη Γερμανία, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,2% στο τέλος του περασμένου έτους, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας μειώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους, ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι η οικονομία θα παρέμενε στάσιμη.

Τον προηγούμενο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρά κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Η μείωση το τέταρτο τρίμηνο σημαίνει ότι μια ύφεση – που συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης – έχει γίνει πιο πιθανή, καθώς πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γερμανία αναμένεται να βελτιωθεί από την άνοιξη και μετά.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, αρκετοί δείκτες υπέδειξαν τις τελευταίες εβδομάδες μία αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη Γερμανία έπειτα από έναν ήπιο χειμώνα που επέτρεψε υψηλή πληρότητα στις δεξαμενές φυσικού αερίου, εξαλείφοντας τον κίνδυνο ελλείψεων κατά την περίοδο θέρμανσης. Παράλληλα, οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου υποχώρησαν πολύ μακριά από τα επίπεδα ρεκόρ, τροφοδοτώντας ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Ωστόσο, η ζήτηση στην οικονομία υποχωρεί καθώς τα αυξημένα κόστη συνεχίζουν να διοχετεύονται στους καταναλωτές. Μία τάση που παρατηρήθηκε επίσης και στην Σουηδία, της οποία το ΑΕΠ συρρικνώθηκε απροσδόκητα στο τέταρτο τρίμηνο όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Προβλέψεις για ελαφριά σύσφιγξη

«Οι χειμερινοί μήνες αποδεικνύονται δύσκολοι – αν και όχι τόσο δύσκολοι όσο αναμενόταν αρχικά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank, Τόμας Γκίτσελ. «Το σοβαρό κραχ της γερμανικής οικονομίας θεωρείται απίθανο, αλλά μια ελαφρά ύφεση εξακολουθεί να είναι πιθανή», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην ετήσια οικονομική έκθεση της κυβέρνησης ότι η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι πλέον διαχειρίσιμη, αν και οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν αφήνουν στην κυβέρνηση περιθώρια εφησυχασμού.

Η κυβέρνηση περιμένει ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί από την άνοιξη και μετά, και την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ για το 2023 — προβλέποντας ανάπτυξη 0,2%, έναντι φθινοπωρινής πρόβλεψης μείωσης 0,4%.

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι δεν θα επηρεαστούν από τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν, αναφέρουν τραπεζικοί αναλυτές στο Reuters. H EKT αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5% από το 2,5% που είναι τώρα, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γερμανία, ο πρωταρχικός ρόλος για την πρώτη του ΑΕΠ ήταν η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

«Οι καταναλωτές δεν έχουν ανοσία στη διάβρωση της αγοραστικής τους δύναμης λόγω του υψηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer.

Ο πληθωρισμός, λόγω κυρίως των υψηλών τιμών της ενέργειας, υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, με τις εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή στην ΕΕ να αυξάνονται κατά 9,6% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ΕΕ θα εισέλθει ξανά σε διψήφιο ποσοστό τον Ιανουάριο με ελαφρά άνοδο, στο 10%. Το γραφείο θα δημοσιεύσει τον προκαταρκτικό ρυθμό πληθωρισμού για τον Ιανουάριο την Τρίτη.

Πηγή: Powergame.gr