Η Evergrande προκαλεί «επιδημική κρίση» στην αγορά ακινήτων της Κίνας

Eπεκτείνεται το πρόβλημα της Evergrande - Ποιες επιχειρήσεις επηρεάζονται - Συνεχίζονται οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας εταιρειών ακινήτων της Κίνας από τους οίκους αξιολόγησης

Δεν υπάρχει κανένα σημάδι επιβράδυνσης της κρίσης στην αγορά ακινήτων της Κίνας. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωπες με την πιθανότητα χρεοκοπίας τη στιγμή που η «ώρα μηδέν» της Evergrande πλησιάζει.

Τόσο οι αναλυτές όσο και οι επενδυτές προσηλώνονται, πια, στην κατάσταση της εταιρείας ακινήτων Sinic Holdings η οποία προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα για την πιθανότητα αθέτησης πληρωμής offshore ομολόγου ύψους $250 εκατ.

Την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία China Properties Group αθέτησε πληρωμή ομολόγων αξίας $226 εκατ.

Τα προβλήματα των εταιρειών αυτών προστίθενται στη λίστα με την αθέτηση πληρωμής της Fantasia Holdings στις αρχές Οκτωβρίου, ύψους $206 εκατ.

Οι οίκοι αξιολόγησης προχώρησαν σε νέο κύκλο υποβάθμισης των κινεζικών εταιρειών ακινήτων την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, η περίοδος χάριτος εξόφλησης ομολόγου της Evergrande με ημερομηνία ωρίμανσης στα τέλη Σεπτεμβρίου, λήγει αυτή την εβδομάδα. Εάν η επιχείρηση δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της, θα αναγκαστεί να κηρύξει καθεστώς πτώχευσης. Η εταιρεία έχει αθετήσει, επανειλημμένα, πληρωμές κουπονιών τις προηγούμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας (PBOC), η πιθανότητα πτώχευσης της Evergrande είναι διαχειρίσιμη, ενώ οι περισσότερες εταιρείες ακινήτων της χώρας παραμένουν σταθερές.

Παρ’ όλα αυτά, η PBOC υπογράμμισε πως οι εταιρείες οι οποίες έχουν εκδώσει offshore ομόλογα θα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Yi Gang υποστήριξε πως οι ρυθμιστικές αρχές θα προσπαθήσουν να περιορίσουν οποιαδήποτε επέκταση των προβλημάτων της Evergrande σε άλλες εταιρείες ακινήτων. Υποστήριξε, επίσης, πως η κινεζική οικονομία «τα πάει καλά αλλά αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα λόγω της κακής διαχείρισης ορισμένων εταιρειών».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody’s, η αγορά ακινήτων και οι σχετικές βιομηχανίες αποτελούν το 25% του ΑΕΠ της Κίνας.

Οι εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων της Κίνας έχουν γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, βασιζόμενες ως επί το πλείστον στον άκρατο δανεισμό. Γι αυτόν το λόγο οι ρυθμιστές της χώρας εισήγαγαν πρόγραμμα «τριών κόκκινων γραμμών» το 2020, επιβάλλοντας πλαφόν στο ποσοστό χρέους των εταιρειών σε σχέση με τις κεφαλαιακές τους ροές, τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα κεφαλαιακά αποθέματά τους.

 

Υποβαθμίσεις εταιρειών

Την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε χώρα νέος κύκλος υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας ορισμένων κινεζικών εταιρειών ακινήτων:

 

China Aoyuan

Την περασμένη Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της China Aoyuan, μία εκ των μεγαλύτερων developers στην επαρχία Guangdong. Η S&P υπογράμμισε πως η επιχείρηση έχει διογκωμένα χρέη, ενώ έχει αρκετές ημερομηνίες ωρίμανσης ομολόγων μέσα στο 2022, τα οποία θα πρέπει να εξοφλήσει.

 

Μοdern Land

Την ίδια ημέρα, η Fitch Ratings υποβάθμισε με τη σειρά της την πιστοληπτική ικανότητα της Modern Land, λόγω της τρίμηνης καθυστέρησης αποπληρωμής ομολόγου αξίας $250 εκατ.

 

Greenland Holding

Την προηγούμενη Πέμπτη η S&P προχώρησε σε υποβάθμιση της Greenland Holding, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων με επενδύσεις σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Σίδνεϊ, λόγω έλλειψης πρόσβασης σε κεφάλαια τα οποία θα την προασπίσουν από την τρέχουσα κρίση.

 

Κινεζική αγορά ακινήτων

Οι πωλήσεις νέων ακινήτων στην Κίνα έχουν μειωθεί τις τελευταιίες εβδομάδες, ενώ βρίσκονται σε 25% υπό του επιπέδου του 2019, σύμφωνα με ανάλυση της Capital Economics. «Η κρίση της Evergrande έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στην αγορά», τόνισε ο οικονομικός αναλυτής της Capital Economics, Julian Evans-Pritchard.

Επιπροσθέτως, τόνισε πως οι αγορές οικοπέδων των εταιρειών έχουν επίσης επιδείξει μείωση λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και αντιμετώπισης της παρούσας κρίσης. Οσο για το μέλλον, ο Evans-Pritchard αναμένει περισσότερη χαλάρωση των μέτρων των αρχών στην αγορά ακινήτων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ζήτησης. Η χαλάρωση αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει μείωση του πλαφόν προκαταβολών για τους επίδοξους αγοραστές πρώτης κατοικίας, αλλά και μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.