Quantcast

Γαλλία: Η GRTgaz στέλνει φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία

Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για τη μείωση των κινδύνων από τις ελλείψεις ενέργειας

Για πρώτη φορά ξεκίνησε σήμερα η διαχειρίστρια του γαλλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz να στέλνει φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία, εκπληρώνοντας τη δέσμευση του Παρισιού να συμβάλει στη διευκόλυνση της κρίσης με τα καύσιμα στον Ρήνο. Αντιστοίχως, το Βερολίνο βοηθάει με τη σειρά του τη Γαλλία να αντιμετωπίσει το έλλειμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, η GRTgaz έχει ξεκινήσει διαγωνισμό για αρχική δυναμικότητα 31 γιγαβατώρες ημερησίως, η οποία μπορεί να ανέλθει έως και 100 γιγαβατώρες την ημέρα σε μεταγενέστερη, απροσδιόριστη ημερομηνία, μόλις αρθούν οι υλικοτεχνικοί περιορισμοί. Οι αποστολές των 100 γιγαβατώρων την ημέρα θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/10 των ημερήσιων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Γαλλίας μέσω των τεσσάρων τερματικών σταθμών της χώρας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της GRTgaz.

Η Γαλλία εισάγει επίσης το καύσιμο με αγωγό από τη Νορβηγία και περιστασιακά από την Ισπανία.

«Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία στέλνει φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο Τιερί Τρουβέ, διευθύνων σύμβουλος της GRTgaz. «Σε περίπτωση ενός κανονικού χειμώνα, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ως προς την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στη ζήτηση στη Γαλλία, να υποστηρίξουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση ενός κρύου χειμώνα; Αυτό θα ήταν επίσης δυνατό εάν οι χρήστες μετριάσουν την κατανάλωσή τους, είπε ο Τρουβέ.

Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για τη μείωση των κινδύνων από τις ελλείψεις ενέργειας. Η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις καυσίμων στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να επηρεάζεται ιδιαίτερα, ενώ η Electricite de France αντιμετωπίζει χαμηλότερη από το συνηθισμένο διαθεσιμότητα των πυρηνικών της σταθμών. Ως μέρος της συμφωνίας, η Γερμανία συμφώνησε να αναβάλει τη σταδιακή κατάργηση δύο από τους τρεις εναπομείναντες ατομικούς αντιδραστήρες της μετά το τέλος του έτους.