Φυσικό αέριο: Συμφωνία 8 δισ. ανάμεσα σε Ιταλία και Λιβύη

Με στόχο την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης

Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) υπέγραψαν συμφωνία παραγωγής φυσικού αερίου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Σάββατο με στόχο την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

 

Η συμφωνία, που υπογράφηκε από την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής στην Τρίπολη, έχει στόχο να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου για την εγχώρια αγορά της Λιβύης, καθώς και τις εξαγωγές, μέσω της ανάπτυξης δύο υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η παραγωγή μάλιστα θα ξεκινήσει το 2026.

«Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει σημαντικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα τον ρόλο της Eni ως ηγετικής εταιρείας στη χώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι.

Η Μελόνι συνάντησε τον πρωθυπουργό της Λιβύης Abdulhamid al-Dbeibah, επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη για συνομιλίες που επικεντρώθηκαν επίσης στη μετανάστευση σε όλη τη Μεσόγειο.

 

Συμφωνία και για το προσφυγικό

«Κατά την σημαντική αυτή ημέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών μας, υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Λιβυκή αρχή, σε ό,τι αφορά την ακτοφυλακή», δήλωσε από την Τρίπολη, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, για μας παραμένει υπόθεση κεντρικής σημασίας. Παρά τις προσπάθειες, οι αριθμοί της παράτυπης μετανάστευσης από την Λιβύη προς την Ιταλία παραμένουν υψηλοί», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο και στο να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους: πρόκειται για συνεργασία που δεν θέλει να είναι επωφελής μόνον για την μια πλευρά, αλλά επιθυμεί να αφήσει κάτι ουσιαστικό και στους εταίρους μας», είπε η Μελόνι.

Από την Τρίπολη, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η χώρα της θα κάνει ό,τι της αναλογεί με στόχο να ενισχυθεί η κοινή δράση και προθέσεις της διεθνούς κοινότητας, με αναφορά στην Λιβύη, «ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος, ορισμένες επιρροές, να δράσουν για την αποσταθεροποίηση και όχι για την σταθεροποίηση του όλου αυτού πλαισίου».