Σε υψηλότερα επίπεδα από ποτέ κινούνται σταθερά οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς μετά από την κίνηση Πούτιν να μειώσει στο 20% την παροχή από τον βασικό αγωγό Nord Stream, οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι η ρωσική ηγεσία προετοιμάζεται να διακόψει επ’ αόριστον τις παραδόσεις ποσοτήτων αερίου.
Όπως είναι γνωστό, η Gazprom έχει προαναγγείλει ότι θα διακόψει εντελώς την παροχή αερίου στον Nord Stream από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές, αλλά οι διαβεβαιώσεις της ότι στη συνέχεια θα ξαναρχίσουν οι ροές στον αγωγό δεν γίνονται πιστευτές σε χώρες όπως η Γερμανία, που πασχίζει να καλύψει τα κενά στους αποθηκευτικούς της χώρους, ώστε να μην αντιετωπίσει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας τους χειμερινούς μήνες.
Στην ολλανδική αγορά,που είναι δείκτης για όλη την Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου την Τετάρτη ήταν…εξωπραγματικές – είναι χαρακτηριστικό ότι για τις παραδόσεις Νοεμβρίου, έφτασαν οριακά κάτω από τα 300 ευρώ ανά MWh. Ωστόσο, η πίεση για το γέμισμα των αποθηκευτικών χώρων κρατά σε υψηλά επίπεδα τις συναλλαγές.
Για τις παραδόσεις Σεπτεμβρίου, το φυσικό αέριο έκλεισε στα 290.9 ευρώ ανά MWh, με συναλλαγές ανάλογες με εκείνες του Μαΐου, όταν η τιμή κινείτο σε επίπεδα κάτω των 95 ευρώ ανά MWh.
Για να γίνει αντιληπτό το τι συμβαίνει στην αγορά του φυσικού αερίου, πρέπει να σημειωθεί ότι για να αγοράσει μία εταιρεία στα 52 ευρώ την MWh – μόλις …3 φορές πάνω σε σχέση με την τιμή που είχε πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο Πούτιν – πρέπει να παραγγείλει σήμερα για το 2027!
Η άνοδος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη την Τετάρτη ήταν 545,14% σε ετήσια βάση,ενώ το βρετανικό φυσικό αέριο έχει ανατιμηθεί κατά 392,37% το ίδιο διάστημα και το αμερικανικό 140,31%.
Παρότι είναι πρώιμη κάθε εκτίμηση, αξίζει να σημεωθεί ότι στο αμερικανικό χρηματιστήριο εμπορευμάτων το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανατιμηθεί 86,71% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, μετά από τα ρεκόρ του Ιουνίου, η τιμή της βενζίνης υποχωρεί στις ΗΠΑ – έπεσε 11,2% τον Αύγουστο, αν και παραμένει αυξημένη κατά 20,27% σε ετήσια βάση.
Σταθερά ψηλά παραμένουν οι τιμές του αργού πετρελαίου – το Brent ανέβηκε την τετάρτη οριακά πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.