FT: Τρία πρώην στελέχη της PwC ιδρύουν νέα εταιρεία με ρωσικές διασυνδέσεις

Τρεις συνέταιροι της κυπριακής PwC, μιας εκ των τεσσάρων «ισχυρών» ομίλων στον παγκόσμιο κλάδο των ορκωτών λογιστών, αποχώρησαν το καλοκαίρι για να ιδρύσουν την Kiteserve, της οποίας το 50% των πελατών έχει διασυνδέσεις με τη Ρωσία

Όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Παρπέρης, ιδρυτής της Kiteserve μαζί με τον Στέλιο Κωνσταντίνου και τον Ηλία Θεοδώρου, στους Financial Times, «αυτοί οι πελάτες εξυπηρετούνται επίσης από τράπεζες και δικηγόρους της Δύσης». «Οπότε γιατί να αποκλειόμαστε εμείς;» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως είναι επιλεκτικοί.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την συνεπακόλουθη κατάρρευση των σχέσεων της Δύσης με το Κρεμλίνο, η PwC θεωρεί πως εάν κάποιος ή μια οντότητα υπάγεται «κάπου» σε κυρώσεις, τότε αυτό ισχύει «παντού». Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως αντίθετα από την PwC, η Kiteserve δεν παρακολουθεί αυτοβούλως κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί από χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς. Αντί αυτού, δηλώνει ο κ. Παρπέρης στους Financial Times, η Kiteserve παρέχει ναι μεν υπηρεσίες σε οντότητες που τυπικά μπορεί να υπάγονται σε κυρώσεις της ΕΕ αλλά εξαιρούνται κατά παρέκκλιση. Αλλά αυτοί δεν είναι παρά ένα μικρό ποσοστό της πελατείας της Kiteserve, τονίζοντας πως η πλειοψηφία των υπό διαχείριση λογαριασμών δεν υπάγονται σε κανένα καθεστώς κυρώσεων από την Ε.Ε, τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι ιδρυτές της Kiteserve, οι οποίοι έχουν χαράξει μια 30ετή πορεία στον κλάδο και πλησίαζαν τα όρια συνταξιοδότησης, κατέληξαν σε συμφωνία με την PwC που τους απαλλάσσει από την πενταετή απαγόρευση στην παροχή υπηρεσιών ορκωτών λογιστών ή εφορίας ή συμμόρφωσης, ένας κανόνας που ισχύει για τους πρώην συνεταίρους. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Kiteserve έχει προσλάβει 20 πρώην στελέχη της PwC με το προσωπικό της να φθάνει τα 30 άτομα. Εντούτοις, η PwC τόνισε πως η Kiteserve δεν ανήκει στο δίκτυο του ομίλου καθώς είναι πλήρως ανεξάρτητη.

Οικονομίες όπως η κυπριακή έχουν καλλιεργήσει εδώ και χρόνια στενούς δεσμούς με Ρώσους επιχειρηματίες, γεγονός που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη. Σήμερα οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με την ΕΕ για τον συντονισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τέλος η Ουάσιγκτον δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκεια της για την ουδέτερη στάση που έχει τηρήσει η Άγκυρα απέναντι στη Μόσχα, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις και συνεχίζουν να έχουν εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία.