Financial Times για Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ πρέπει να μείνει ενωμένη στον πόλεμο του Πούτιν

Η δημοκρατική Ευρώπη δεν αντέχει να χάσει την επερχόμενη ενεργειακή μάχη, αναφέρει η εφημερίδα – Θέτει ως προτεραιότητα να υπάρξουν κοινά βήματα για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης

Καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου αρχίζουν να σημειώνουν προόδους, η δημοκρατική Ευρώπη δεν αντέχει να χάσει την επερχόμενη ενεργειακή μάχη, αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ενώ η ΕΕ εκπονεί την κοινή της απάντηση, υπάρχει περιθώριο για συγκρατημένη αισιοδοξία.

Κι αυτό λόγω της μείωσης του ρωσικού αερίου από το 40% των εισαγωγών αερίου της ΕΕ πριν από τον πόλεμο σε μόλις 9% εκατό σήμερα, την εξεύρεση νέων προμηθευτών υγροποιημένου φυσικού αερίου, την αλλαγή πηγών καυσίμων και τη λήψη μέτρων απόδοσης, καθώς και την πλήρωση των αποθηκών αερίου της ΕΕ κατά 84% — έχοντας υπερκεράσει τον στόχο του 80% που είχε τεθεί για τα τέλη Οκτωβρίου.

 

 

Ο Πούτιν μπορεί να έχει απομείνει με περιορισμένα πυρομαχικά

Μερικοί αναλυτές, αναφέρει το άρθρο, τολμούν να ψιθυρίσουν ότι, έχοντας ήδη «πυροβολήσει» με το κύριο όπλο του, το φυσικό αέριο, ο Πούτιν μπορεί να έχει απομείνει με περιορισμένα πυρομαχικά.

Ωστόσο, επισημαίνεται, δεν μπορεί να υπάρχει μία ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Το φάσμα της χειμερινής ύφεσης πλανάται ακόμη πιο απειλητικό πάνω από την Ευρωζώνη μετά το κλείσιμο από τη Ρωσία του αγωγού Nord Stream 1, αυξάνοντας έτι περαιτέρω τον υψηλό κίνδυνο blackouts και επιβολής δελτίου στα καύσιμα.

Οι χώρες εκείνες που παραδοσιακά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, (Γερμανία, Ιταλία, και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης), είναι αντιμέτωπες με βαθύτερη οικονομική ύφεση, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην αλληλεγγύη. Οι υπερβολικά υψηλές τιμές εξακολουθούν να συνθλίβουν τα νοικοκυριά και τη βιομηχανική παραγωγή, και τα υψηλότερα επιτόκια θα επιδεινώσουν την πίεση.

 

 

Μια συμφωνία της ΕΕ σε ένα κοινό σχέδιο δεν θα είναι εύκολη

Η εφημερίδα τονίζει ότι αυτό καθιστά τη συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ – την οποία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε σήμερα – ακόμη πιο κρίσιμη. Με δεδομένες τις διαφορετικές συνταγές πολιτικής με τις οποίες οι διάφορες χώρες έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής, η συμφωνία ενός κοινού σχεδίου δεν θα είναι εύκολη. Εξακολουθούν να υπάρχουν διαιρέσεις αναφορικά με τα σχέδια για ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου και τον μηχανισμό για την άντληση απροσδόκητων εσόδων. Αλλά το πνεύμα συνεργασίας, εντός της ΕΕ και με άλλους διεθνείς εταίρους, είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, προτρέπει το άρθρο. Η κοινή διαχείριση ζήτησης και προσφοράς θα είναι πλέον κρίσιμη, παρατηρεί η εφημερίδα. Οι προτάσεις για κοινές προσπάθειες για τη μείωση της χρήσης ενέργειας και τη διευκόλυνση της ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας είναι αξιέπαινες.

Αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με προσπάθειες για την ενίσχυση της ενεργειακής υποδομής, που θα συμβάλουν στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης, καθώς και με τον συντονισμό για την αποφυγή συσσώρευσης προμηθειών. Η Ευρώπη έχει κρατήσει καλά τη θέση της μέχρι στιγμής. Αλλά ο οικονομικός πόλεμος με τον Πούτιν τελικά θα κερδηθεί ή θα χαθεί από το πόσο καλά μπορεί το μπλοκ να παραμείνει ενωμένο, καταλήγει το άρθρο.