Στον «αέρα» βρίσκεται η ενότητα των Ευρωπαίων ενόψει της συζήτησης για νέο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας, με μια σειρά χωρών να εκφράζουν αντίθεση σε σκληρές κυρώσεις, άλλες να ζητούν εξαιρέσεις, και κάποιοι κρατούν στάση ουδετερότητας.
Όπως, δυστυχώς, είχαν προβλέψει και οι Ρώσοι, η ενότητα των Ευρωπαίων δεν κράτησε για πολύ. Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δε βρίσκουν σύμφωνους όλους τους Ευρωπαίους.
Συγκεκριμένα, Γερμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία και Ιταλία ζητούν να μην μπουν κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας, δηλαδή να μην μπει απαγόρευση σε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, διότι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί άτυπη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στη Γαλλία προκειμένου να συζητήσουν τις νέες κυρώσεις και μέχρι τότε αναμένονται έντονες ζυμώσεις.
Σε αυτή τη σύνοδο θα εξεταστεί και η έκδοση ευρωομολόγου «μαμούθ» για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παράλληλα, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της G7 λόγω ανεπάρκειας επισιτισμού, εξαιτίας των προμηθειών σιτηρών από Ουκρανία και Ρωσία.
Επίσης, παρατηρείται έλλειψη σε νικέλιο που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την παραγωγή νομισμάτων και μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, το οποίο κατέγραψε αύξηση της τιμής του κατά 68% από χθες.
Τέλος, την απόφαση να αποχωρήσει από τη Ρωσία έλαβε η αμερικανική εταιρεία McDonald’s, το οποίο σημαίνει ότι θα χαθούν 62.000 θέσεις εργασίας.