Quantcast

Έρχεται νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκη Ένωση

Ποιες χώρες της ΕΕ πιέζουν – Τι αποφασίζεται σήμερα

Την ώρα που η Ρωσία σφίγγει τον ενεργειακό κλοιό της, κυρίως προς τις χώρες της Ευρώπης περιορίζοντας, διακόπτοντας ή σταματώντας προσωρινά τις παραδόσεις του φυσικού αερίου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες μιλούν πλέον ανοικτά για νέες κυρώσεις.

Όπως προκύπτει από ένα προσχέδιο εργασίας που αποκαλύπτει το Reuters,αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν να ξεκινήσουν εργασίες για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και θέλουν επίσης να παράσχουν περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές είπαν στο Reuters ότι περίπου το ένα τρίτο των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ, κυρίως σκανδιναβικές και ανατολικές χώρες, πιέζουν την Κομισιόν να ξεκινήσει τις εργασίες για τον έβδομο γύρο κυρώσεων.

 

Η συνεδρίαση της Δευτέρας

Η τελευταία έκδοση του σχεδίου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα δεν περιλαμβάνει αναφορά σε νέες κυρώσεις, αλλά διπλωμάτες είπαν ότι το κείμενο, με ημερομηνία 15 Ιουνίου και το οποίο είδε το Reuters, είναι πιθανό να τροποποιηθεί μετά από μια συνάντηση των Πρεσβευτών της ΕΕ αργά τη Δευτέρα.

Η Γερμανία και μερικά άλλα κράτη προτιμούν να επικεντρωθούν τώρα στην εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων και στο κλείσιμο των παραθυριών, αντί να ξεκινήσουν την περίπλοκη διαδικασία συμφωνίας νέων μέτρων, δήλωσαν διπλωμάτες.

Μετά από εβδομάδες διαμάχης, η ΕΕ συμφώνησε τον περασμένο μήνα στον έκτο γύρο περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που περιελάμβανε απαγόρευση πετρελαίου και κυρώσεις στη ναυτιλία και στις τράπεζες.

 

Ενεργειακό εμπάργκο

Ο περιορισμός ή η μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θεωρείται πολύ ευαίσθητος αυτή τη στιγμή, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της ΕΕ από αυτήν την πηγή ενέργειας από τη Μόσχα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι πρεσβευτές συζήτησαν επίσης τη νέα στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, αν και παραμένουν διχασμένοι στο θέμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου, η ΕΕ «παραμένει σθεναρά προσηλωμένη στην παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης για να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές της δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας».

Η Σουηδία και η Πολωνία ηγούνται μιας ομάδας σκανδιναβικών και ανατολικών χωρών που ζητούν άμεση εκταμίευση πρόσθετων κεφαλαίων στην Ουκρανία.

Η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) σε στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο από τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης.

Το ανώτατο όριο του προϋπολογισμού για αυτή τη διευκόλυνση είναι 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027, αλλά με την εγκεκριμένη χρηματοδότηση στο Κίεβο και τα σχέδια για περισσότερα, οι μισοί από τους πόρους του θα έχουν εξαντληθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι.

 

Πηγή ΟΤ