Quantcast

Ενεργειακή κρίση: Νάρκη στην τσέπη μας – Θα κοστίσει έως 800 ευρώ σε μια μέση οικογένεια

Με την οικονομική κρίση του 2008 που προκάλεσε κατάρρευση κοινωνιών συγκρίνουν την ενεργειακή κρίση οικονομολόγοι. Εφιαλτικές οι προβλέψεις για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ενεργειακή κρίση θα κοστίσει σε μια μέση οικογένεια ανάμεσα σε 7.000 και 10.000 ευρώ την επόμενη χρονιά. Αυτό συνεπάγεται 600 έως 800 ευρώ το μήνα, ένα τεράστιο ποσό, αναφέρεται σε δημοσίευμα του ιστοτόπου του βελγικού RTL.

Οι εφιαλτικές αυτές προβλέψεις που τινάζουν στον αέρα οικογενειακούς και κρατικούς προϋπολογισμούς έρχονται ενώ ακόμη η Ευρώπη στέκεται αμήχανα μπροστά στο κρίσιμο πρόβλημα της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, αναζητώντας λύσεις και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αναποφαστικότητα της, αλλά και την αδυναμία της να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Την αναπηρία της ΕΕ για γρήγορες αποφάσεις και αντιδράσεις η Ελλάδα -και όχι μόνο- έχει πληρώσει ακριβά.

Μόνο τρόμο δημιουργεί λοιπόν στις κοινωνίες της Ευρώπης, η ανοχή των οποίων έχει ήδη αρχίσει να εξαντλείται -όπως καταδεικνύουν οι κινητοποιήσεις διεθνώς-, η εκτίμηση οικονομολόγων ότι η ύφεση και η δυσπραγία θα είναι ανάλογη με αυτή της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.

Η κρίση που διανύουμε «είναι συγκρίσιμη με το 2008 όταν η οικονομία σχεδόν κατέρρευσε» προειδοποιεί ο οικονομολόγος Μπρουνό Κολμάν, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτήν της Covid-19».

Ο Κολμάν διευκρινίζει ότι «το 40% του πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας με φαινόμενα πολιτικής ανυπακοής που θα προκύψουν».

Το τίμημα της κοινωνικής ειρήνης

Ο Κολμάν τάσσεται αναφανδόν υπέρ της αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προειδοποιώντας για χρεοκοπίες και φτωχοποίηση των πολιτών. Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, αυτό είναι το τίμημα της εξασφάλισης κοινωνικής ειρήνης.

Εξειδικεύοντας στη Γαλλια, μιλώντας στο πλατό της εκπομπής «Δεν είναι κάθε μέρα Κυριακή» (C’est pas tous les jours dimanche), σημείωσε ότι «το 2008 το κράτος βοήθησε άμεσα τις τράπεζες, και τώρα πρέπει να κάνουμε το ίδιο». Το κράτος χρεώνεται με 2% για 10 χρόνια και αυτό «είναι το τίμημα της κοινωνικής τάξης, της κοινωνικής ειρήνης και του κατευνασμού».

«Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει άμεσα», επιμένει ο οικονομολόγος. «Δεν πρέπει να βρισκόμαστε στο επίπεδο των παρατηρήσεων, αλλά των λύσεων. Υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορούν να βρεθούν. Έχει γίνει λόγος για ανώτατο όριο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά μπορούμε να λάβουμε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα για να συγκεντρώσουμε ένα δημοσιονομικό πλεονέκτημα στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους».

Ο Μπρουνό Κολμάν εκμυστηρεύεται ότι νιώθει «τον ίδιο ζωώδη και σωματικό φόβο» που είχε και το 2008, βλέποντας «τι εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή».

Ο χειμώνας είναι εδώ, η Ευρώπη ακόμη συζητά

Οι φόβοι αυξάνονται, οι προειδοποιήσεις για κοινωνικές εκρήξεις πληθαίνουν, οι καταναλωτές σε κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να κρυώνουν και η Ευρώπη ακόμη συζητά τι θα πράξει προκειμένου να ανακόψει αυτήν την καταστροφική πορεία. Στο ίδιο έργο θεατές θα πει -δικαίως- κάποιος, καθώς για άλλη μια φορά η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων της.

Γιατί ότι θα ερχόταν ο χειμώνας το γνώριζε, το γεγονός ότι ο Πούτιν θα αντιδρούσε στις κυρώσεις και την βοήθεια στην Ουκρανία με ενεργειακό πόλεμο δεν χρειαζόταν ικανότητες μέντιουμ για να το ξέρει, ότι θα προέκυπταν πληθωριστικές πιέσεις και ακρίβεια που θα γονάτιζαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν ηλίου φαεινότερο, ότι η ύφεση θα της χτυπούσε ξανά την πόρτα απολύτως προβλέψιμο, ότι οι ανανεώσιμες πηγές δεν μπορούσαν να καλύψουν το ενεργειακό έλλειμμα, γιατί -μεταξύ άλλων- τα σχετικά σχέδια έμειναν στα συρτάρια για πολλά χρόνια το γνώριζε πιο καλά από τον καθένα.

Επομένως δεν υπάρχουν πολλές δικαιολογίες για την μη έγκαιρη αντίδραση και οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν κουραστεί και πλέον μετά από οικονομικές, υγειονομικές, γεωπολιτικές και κλιματικές κρίσεις είναι υποψιασμένοι.

Κάποιοι από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ερμηνεύουν τα μηνύματα πιο σωστά. Ο «εμφύλιος» μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μάλλον δεν είναι τυχαίος.

Ο Σαρλ Μισέλ κατηγόρησε για ολιγωρία την Κομισιόν και υπερθεματίζοντας σήμερα σημείωσε ότι πριν από το καλοκαίρι οι αρχηγοί των κρατών-μελών είχαν ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των τιμών της ενέργειας. «Μπορούμε να αντιδράσουμε στον φαύλο κύκλο, επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχουν διάφορες πιθανές τεχνικές σε σχέση με αυτό και πρέπει να ενεργήσουμε σε αυτόν τον τομέα» τόνισε.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Υπό αυτά τα δεδομένα η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου αποκτά τεράστια σημασία. Ειδικότερα, οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν επιλογές για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας, περιλαμβανομένων ανώτατων ορίων (πλαφόν) στην τιμή του φυσικού αερίου και έκτακτων πιστωτικών γραμμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με ένα έγγραφο που ήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Βάσει αυτού, οι υπουργοί θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην ΕΕ.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την προσφορά έκτακτης «πανευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής υποστήριξης» για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας.