Ενεργειακή κρίση: Ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις σημειώθηκαν στο τμήμα του Nord Stream στη Βαλτική

Τη Δευτέρα, η Nord Stream 2 AG ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε «περιστατικό έκτακτης ανάγκης» στο τμήμα του Nord Stream 2 στα ύδατα της Δανίας

Ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή των διαρροών φυσικού αερίου από τον Nord Stream, σύμφωνα με τις καταγραφές του σεισμολογικού σταθμού της Σουηδίας.

 

Τη Δευτέρα, η Nord Stream 2 AG ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε «περιστατικό έκτακτης ανάγκης» στο τμήμα του Nord Stream 2 στα ύδατα της Δανίας, καθώς η πίεση στη συγκεκριμένη γραμμή μειώθηκε απότομα. Αργότερα, η Nord Stream AG ανέφερε ότι καταγράφηκε επίσης μείωση της πίεσης και στις δύο γραμμές του Nord Stream.

Η Ναυτιλιακή Αρχή της Δανίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με διαρροή αερίου κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, η οποία «μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα». Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τη Σουηδική Ναυτιλιακή Αρχή , «υπήρξαν δύο διαρροές στον Nord Stream: μία στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας και μία στην οικονομική ζώνη της Δανίας. Είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη».

Τόσο το Κρεμλίνο, όσο και χώρες της Ευρώπης, έκαναν λόγο για σαμποτάζ, το οποίο προκάλεσε τη διαρροή.

Η διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 σταμάτησε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Παράλληλα, η άντληση μέσω του Nord Stream έχει σταματήσει λόγω της ανάγκης επισκευής και συντήρησης του εξοπλισμού της Siemens.