Quantcast

Ενεργειακή κρίση: Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Δεξαμενόπλοια, που αρχικά προορίζονταν για τη μεταφορά LNG στην Ιαπωνία, ήδη κατευθύνονται προς την Ευρώπη - Θα ακολουθήσουν άλλα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονμίας

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραδώσει στην Ευρώπη ορισμένες από τις εισαγωγές της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), μπροστά στον κίνδυνο διατάραξης της τροφοδοσίας της περιοχής με ρωσικό αέριο στην περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων αναφορικά με την Ουκρανία.

Δεξαμενόπλοια, που αρχικά προορίζονταν για τη μεταφορά LNG στην Ιαπωνία, ήδη κατευθύνονται προς την Ευρώπη και αναμένεται να φθάσουν εκεί αυτό τον μήνα και να ακολουθήσουν άλλα τον Μάρτιο, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα.

Ο υπουργός, ωστόσο, δεν διευκρίνισε τις ποσότητες που θα προσφερθούν και θα πωληθούν στην Ευρώπη σε τιμές αγοράς. Αντ’ αυτού, υπογράμμισε ότι το μέγεθος αυτών των παραδόσεων εξαρτάται από το να έχει πρώτα η ίδια η Ιαπωνία επαρκείς ποσότητες LNG.

Το ιαπωνικό αρχιπέλαγος είναι ένας από τους βασικούς εισαγωγείς LNG στον κόσμο, από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για να διασφαλίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για τη λειτουργία των εργοστασίων και για τη θέρμανση το χειμώνα.

Ωστόσο η Ιαπωνία ίσως να μην έχει αρκετό αέριο για να στείλει στην Ευρώπη, δεδομένου ότι και η ίδια δυσκολεύεται αυτή τη στιγμή να προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες, ενώ το κρύο ήταν ιδιαίτερα δριμύ στη χώρα στις αρχές τις χρονιάς.

Ο Χαγκιούντα αναφέρθηκε στη «δύσκολη» ενεργειακή κατάσταση της Ιαπωνίας αυτή τη στιγμή, εξηγώντας ότι το Τόκιο επιθυμεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πρεσβευτών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ιαπωνία να βοηθήσει την Ευρώπη να προμηθευτεί LNG.

Μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τροφοδοτεί τους φόβους για αναστολή των παραδόσεων ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη στην περίπτωση μέτρων ως αντίποινα από χώρες της Δύσης ενάντια στη Μόσχα. Το σενάριο αυτό σε κάθε περίπτωση δεν θεωρείται το πλέον πιθανό από τους αναλυτές του ενεργειακού κλάδου.