Ενεργειακή κρίση: Η Gazprom έτοιμη για παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω Nord Stream αύριο

Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες

H Ρωσία δείχνει έτοιμη να επαναλάβει αύριο, Σάββατο, τις παραδόσεις της φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, μετά μια σύντομη τριήμερη συντήρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο διαχειριστής του αγωγού φυσικού αερίου.

 

 

Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναμένεται να ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 στη Γερμανία το Σάββατο, δήλωσαν σήμερα δύο καλά ενημερωμένες πηγές για τα σχέδια της Gazprom.

Ο Nord Stream 1 που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα για να εφοδιάζει τη Γερμανία και άλλες χώρες, λειτουργούσε με το 20% της δυναμικότητάς του ακόμη και πριν τη διακοπή της ροής του για τρεις ημέρες αυτή την εβδομάδα. Οι παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν αύριο, στις 04.00 ώρα Ελλάδας.

“Οι προμήθειες θα προχωρήσουν” όπως είναι προγραμματισμένο, δήλωσε μια από τις πηγές στο Reuters.

Η Μόσχα θεωρεί ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ευθύνονται για την παρεμπόδιση των επιχειρήσεων ρουτίνας και συντήρησης του Nord Stream 1. Οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι αυτό είναι ένα πρόσχημα και η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ προκάλεσε σήμερα νέες ανησυχίες, δηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερες διαταραχές στις παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ