Quantcast

Ενέργεια: Το ντόμινο αρνητικών εξελίξεων που φοβούνται οι επιχειρήσεις

Σε χθεσινή εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου και της Ελληνικής Παραγωγής, οι συμμετέχοντες τόνισαν πως η περαιτέρω όξυνση της κατάστασης εγκυμονεί και άλλους κινδύνους

Η περαιτέρω εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, σε μια περίοδο που η χώρα διαθέτει περιορισμένα εργαλεία για την αντιμετώπισή του, είναι μόνο μία από τις αρνητικές εξελίξεις που φοβίζει τις επιχειρήσεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Σε χθεσινή εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου και της Ελληνικής Παραγωγής, οι συμμετέχοντες τόνισαν πως η περαιτέρω όξυνση της κατάστασης εγκυμονεί και άλλους κινδύνους.

Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας, μπορεί να απομακρυνθεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα (πιστοληπτικής αξιολόγησης) κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά και τα εταιρικά ομόλογα με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Λ. Κολιοπούλου επισήμανε πως ήδη το κόστος της ενέργειας «απορροφά τεράστιες ποσότητες ρευστότητας και αυτό επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις. Υπάρχει πρόβλημα να βρεθούν κεφάλαια κίνησης, πρόβλημα στη χρηματοδότηση δανείων ακόμα και ομολογιακών. Υπάρχει αγωνία της αγοράς».

Ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας αλουμινίου Alumil Γ. Μυλωνάς τόνισε πως οι επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους θα αποτυπωθούν τους επόμενους μήνες μέσω της μείωσης στην κατανάλωση και της στροφής των πελατών προς φθηνότερα, έστω και αν είναι ποιοτικά κατώτερα, προϊόντα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Γι’ αυτό είπε πως πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος της ενέργειας, με διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις είπε ο κ. Μυλωνάς. Ως ένδειξη των περιορισμένων εργαλείων που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της έκρηξης τιμών στην ενέργεια ο επικεφαλής της Alumyl είπε πως «έχουμε 300.000 τετραγωνικά μέτρα στέγης στο εργοστάσιο του Κιλκίς και δεν μπορούμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά εδώ και χρόνια επειδή δεν υπάρχει δίκτυο»!

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστας Σκρέκας που συμμετείχε στη χθεσινή εκδήλωση είπε πως σύντομα θα περάσει στο ρυθμιστικό πλαίσιο η δυνατότητα ενεργοβόρων επιχειρήσεων, όπως οι βιομηχανίες αλουμινίου, για προτεραιότητα στον ενεργειακό χώρο ώστε να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για ιδιοκατανάλωση. Σύντομα, επανέλαβε, θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της οποίας θα μπορούν οι επιχειρήσεις να κατασκευάσουν σε κορεσμένα δίκτυα μονάδες ΑΠΕ, είτε στις στέγες, είτε σε γειτονικά ακίνητα, για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και να περιορίσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπήκαν στην ενεργειακή κρίση από πολύ δυσμενέστερη θέση έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους υποστήριξε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Παραγωγής Κώστας Θέος καθώς λόγω σημαντικών στρεβλώσεων της αγοράς και ατελειών δεν έχουν στη διάθεσή τους πολλά εργαλεία όπως τα διμερή συμβόλαια (PPAs). Στην ανάγκη άμεσης προώθησης των πράσινων διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ενέργειας και βιομηχανιών επικεντρώθηκαν τόσο η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, όσο και ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ (εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες) Αντ. Κοντολέων. Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής και διευθύνων σύμβουλος της Επίλεκτος Ευρ. Δοντάς υποστήριξε πως η χώρα μας προχώρησε «σε μια άτσαλη και γρήγορη ενεργειακή μετάβαση» και τώρα προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με επιδοτήσεις.

Από δυσμενή θέση μπήκε στην κρίση η ελληνική βιομηχανία

Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο κ. Νίκος Μπόζος, γενικός διευθυντής Εξαγωγών & Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Ηρακλής του ομίλου LafargeHolcim. «Λειτουργούμε ως όμιλος σε 15 χώρες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε καμία κάλυψη, κανένα εργαλείο» αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης υποστήριξε. «Από όλες τις βιομηχανίες εμείς εδώ είμαστε στη χειρότερη κατάσταση. Δεν έχουμε κανένα εργαλείο για μακροχρόνια συμβόλαια για την παροχή ρεύματος. Στη Γαλλία υπάρχουν διμερή συμβόλαια εκτός της ημερήσιας αγοράς με πυρηνικά εργοστάσια, όπως και στην Βουλγαρία. Στη Σερβία έχουν διμερείς συμβάσεις με υδροηλεκτρικά εργοστάσια» τόνισε.

Χωρίς κανένα τέτοιο εργαλείο, η ΑΓΕΤ Ηρακλής δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εξήγησε ο κ. Μπόζος γι’ αυτό και «υφιστάμεθα την αύξηση του κόστους στο 100%». Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα εργαλεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο (όπως ο ξεχωριστός ενεργειακός χώρος για ενεργοβόρες βιομηχανίες, το net metering, κλπ) είναι χρήσιμα γιατί έτσι η βιομηχανία θα ελέγξει το κόστος και θα προχωρήσει σε επενδύσεις.

Ο κ. Gerd Goetz, γενικός διευθυντής του οργανισμού European Aluminium που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου είπε πως «το 40% του κόστους παραγωγής αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Οι λογαριασμοί το 2021 αυξήθηκαν κατά 300%. Οι τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης και τρίτων χωρών δεν είναι ίδιες με αποτέλεσμα η αύξησή τους να πλήττει ιδιαίτερα τους ευρωπαίους παραγωγούς σε αντίθεση με παγκόσμιους ανταγωνιστές. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο τα χυτήρια χρειάστηκε να κλείσουν εργοστάσια ή να μειώσουν παραγωγή κατά 700.000 τόνους αλουμινίου». Ειδικά για την ελληνική βιομηχανία, τα προγράμματα και οι πόροι είναι περιορισμένοι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Μεντζελόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου.

Ο κ. Σκρέκας είπε, πάντως, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει πλέον τα περιθώρια παρέμβασης στην αγορά για ανακούφιση των επιχειρήσεων από τις τιμές στην ενέργεια. Υποστήριξε πως η ελληνική πλευρά ζητάει τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου, ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πρόσθετα 2 – 2,5 δισ. ευρώ για πρόσθετες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο υπουργός ΠΕΝ τόνισε πως ήδη η ΔΕΗ θα δει την κερδοφορία της να συμπιέζεται κατά 600 εκατ. ευρώ λόγω των παρεμβάσεων που έχει κάνει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πηγή: Powergame.gr