Σε συμφωνία για τις έκτακτες ρυθμίσεις μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται κατέληξαν τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σύνοδο των υπουργών αρμόδιων για ζητήματα Ενέργειας στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε η τσεχική Προεδρία της ΕΕ.
«Δεν επρόκειτο τελικά για Mission Impossible! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο πριν από τον ερχόμενο χειμώνα», σημείωσε ο λογαριασμός της Τσεχίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, στο Twitter.
Ο γρήγορος ρυθμός της συμφωνίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει για πρώτη φορά τον κανονισμό την περασμένη εβδομάδα, αντανακλά την ταχεία επιδείνωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι προμήθειες μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1 πρόκειται να μειωθούν σε περίπου 20% της δυναμικότητας από την Τετάρτη, με την Gazprom PJSC να δηλώνει ότι μία ακόμη τουρμπίνα πρέπει να συντηρηθεί και θα τεθεί εκτός λειτουργίας.
Αυτό έχει καταστήσει ακόμη πιο απίθανες τις πιθανότητες να μπορέσουν οι χώρες της ΕΕ να επιτύχουν τον στόχο τους για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου κατά 80%, αυξάνοντας το διακύβευμα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μετά τη συμφωνία, οι κανόνες θα πρέπει να ενταχθούν στο δίκαιο της ΕΕ τις επόμενες ημέρες.
Η θέση της Ελλάδας
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε προσέλθει στο ευρωπαϊκό τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ενεργειακή επάρκεια με δύο προτάσεις.
Η πρώτη περιγράφεται σε επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αφορά την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού αποζημίωσης των βιομηχανικών καταναλωτών για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου, ενώ η δεύτερη αφορά το κόστος ρεύματος.