Σε μια δοκιμαστική συμφωνία για την επιβολή φόρου άνθρακα στα εισαγόμενα αγαθά που προέρχονται από τρίτες χώρες, στοχεύουν να καταλήξουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ, δίνοντας στο μπλοκ ένα ισχυρό εργαλείο για να θωρακίσει τη βιομηχανία του κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου πράσινης μετάβασης, βοηθώντας παράλληλα στην αποτροπή της δημιουργίας ρύπανσης σε άλλα μέρη του κόσμου.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να δώσουν βασικές λεπτομέρειες για τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (Carbon Border Adjustment Mechanism ή CBAM) αργότερα μέσα στη μέρα, όπου θα συμπεριλαμβάνεται και μια πρόβλεψη για το ποια προϊόντα θα καλύπτονται.
Μολονότι και οι δύο θέλουν να επιβάλλουν ένα όριο στο εισαγόμενο τσιμέντο, το ατσάλι, τα λιπάσματα αλουμινίου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που όλα τους απαιτούν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα, οι αξιωματούχοι του κοινοβουλίου θέλουν επίσης να συμπεριλάβουν τα πλαστικά και το υδρογόνο.
Ακόμα ένα σημαντικό θέμα στην ατζέντα είναι το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς δεν θα τιμωρούνται με υψηλότερα κόστη, παράλληλα με τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων για τους τομείς που καλύπτονται από το CBAM στο σύστημα εμπορίας εκπομπών του μπλοκ.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, μια συμφωνία για το μέτρο αυτό θα αποτελέσει μια τεράστια επιτυχία για μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προτάσεις της ΕΕ, που ανακοινώθηκε πέρυσι στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων της ΕΕ με στόχο να μειωθούν κατά 55% οι εκπομπές ρύπων ως το τέλος της δεκαετίας.
Οι συνομιλίες ξεκινούν σε μια κρίσιμη εβδομάδα για την κλιματική και ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. Το μπλοκ επιδιώκει επίσης να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών στις συνομιλίες που ξεκινούν στις 16 Δεκεμβρίου, οι οποίες είναι πιθανό να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο. Πριν από αυτό, οι υπουργοί Ενέργειας συναντώνται για να συζητήσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου – ένα θέμα που θα μπορούσε να προκύψει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται επίσης αυτή την εβδομάδα.