Quantcast

Bloomberg: Στο 2,6% το ΑΕΠ και 7,6% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2022

Φαίνεται ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg

Αναθεωρεί προς τα κάτω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για το 2022 και το 2023, καθώς φαίνεται ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο των θερινών προβλέψεων της Κομισιόν, που δημοσιεύονται εντός της ημέρας.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2022 προβλέπεται να είναι 2,6% έναντι της πρόβλεψης 2,7% τον περασμένο Μάιο και 1,4% για το 2023 έναντι 2,3%. Σύμφωνα με την ίδια πηγή,ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει φέτος στο 7,6%, πολύ πάνω από την εκτίμηση του 6,1% που δημοσιεύθηκε τον Μάιο. Η Κομισιόν αναμένει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 4% το επόμενο έτος, έναντι εκτίμησης 2,7% τον Μάιο, ανέφερε το Bloomberg.

Όπως όλα δείχνουν, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την πανδημία θα είναι πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν, ενώ ο πληθωρισμός θα φτάσει στα ύψη λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με προσχέδια προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις θα μπορούσαν ακόμη να αναθεωρηθούν πριν από τη δημοσίευσή τους σήμερα, διευκρινίζει το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός, που βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, υπερβαίνει κατά τέσσερις φορές τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αναμένεται τώρα να διαμορφωθεί στο 7,6% το 2022 και στο 4% το επόμενο έτος, έναντι 6,1% και 2,7% που εκτιμούσε προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να οραματίζεται μία οικονομική επέκταση στο νομισματικό μπλοκ της Ευρωζώνης, οι επιδεινούμενες προοπτικές δεν βοηθούν να διαλυθούν οι φόβοι για μία επικείμενη ύφεση το 2023, ιδιαίτερα την ώρα που το Κρεμλίνο περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρώπη.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνα την οποία διεξήγαγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κίνδυνος να εμφανιστεί ύφεση στις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης αυξάνεται, καθώς οι πιθανότητες να παρουσιαστούν ελλείψεις στις προμήθειες φυσικού αερίου ενισχύονται και ο δείκτης του πληθωρισμού διατηρείται σε επίπεδα-ρεκόρ, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν.