Quantcast

Απειλές Μόσχας για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Αυξανόμενη αβεβαιότητα, υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές

«Το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, που εισήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους, σημαίνει στην πράξη ότι οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς αναδιαμορφώνονται»

Έντονη ήταν η αντίδραση της Μόσχας στο προσωρινό πλαφόν που επέβαλε η Δύση στο ρωσικό πετρέλαιο. Η ρωσική κυβέρνηση, δια της ρωσικής πρεσβείας της στην Ουάσινγκτον απειλή με αυξανόμενη αβεβαιότητα και υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

 

«Το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, που εισήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους, σημαίνει στην πράξη ότι οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς αναδιαμορφώνονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Λάβαμε υπόψη τους αλαζονικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία με τους εταίρους της για το περιβόητο ‘όριο τιμών’ του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε η πρεσβεία. «Οι στρατηγιστές στην Ουάσιγκτον, κρυμμένοι πίσω από ευγενή συνθήματα για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τηρούν ένα τείχος σιωπής για το γεγονός ότι οι τρέχουσες ανισορροπίες στις ενεργειακές αγορές πηγάζουν από τις κακοσχεδιασμένες ενέργειές τους. Πρώτα απ ‘όλα – η υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας και οι απαγορεύσεις εισαγωγών ενέργειας από τη χώρα μας».

«Με επιμονή (…) η συλλογική Δύση προσπαθεί να επιλύσει τα ζητήματα που η ίδια δημιούργησε επιπόλαια» συνεχίζει το έγγραφο. «Στην πραγματικότητα, γινόμαστε μάρτυρες μιας αναμόρφωσης των βασικών αρχών των ελεύθερων αγορών».

Σύμφωνα με Ρώσους διπλωμάτες, «βήματα όπως αυτά αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε αυξανόμενη αβεβαιότητα και στην επιβολή υψηλότερου κόστους για τους καταναλωτές των πρώτων υλών».

«Επιπλέον, από εδώ και στο εξής καμία χώρα δεν έχει ανοσία στην υιοθέτηση όλων των ειδών των πλαφόν στις εξαγωγές της, που ενεργοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους» υποστηρίζουν.

«Ανεξάρτητα από τα τρέχοντα φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο ‘όργανο’ (Κίεβο), είμαστε βέβαιοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να έχει ζήτηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) και η Αυστραλία ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση το περασμένο Σάββατο ότι συμφώνησαν να ορίσουν το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Η απόφαση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ «(τη Δευτέρα) στις 5 Δεκεμβρίου 2022 ή πολύ σύντομα μετά από αυτή την ημερομηνία». Μια παρόμοια απόφαση σχετικά με τα ρωσικά πετρελαιοειδή πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στις διαδικασίες για επιβολή πλαφόν στην τιμή του εξαγόμενου δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Η συμφωνία θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε στις 12 Οκτωβρίου ότι «η Μόσχα δεν πρόκειται να πληρώσει για την ευημερία κάποιου άλλου και να εξάγει τους ενεργειακούς πόρους της σε αυτούς που τους επιβάλλουν ανώτατα όρια τιμών». Χαρακτήρισε την πρακτική των ανώτατων ορίων τιμών «κατάφωρο εκβιασμό». Παράλληλα, στην ομιλία του στη Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι ο περιορισμός της τιμής του πετρελαίου είναι «γεμάτος με κινδύνους να τεθούν ανώτατα όρια τιμών σε άλλους τομείς, κάτι που είναι επιβλαβές για την παγκόσμια οικονομία της αγοράς και την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων».