Το βραβείο λιτής παραγωγής “Automotive Lean Production Award” απέσπασε το BMW Group

Για την Τεχνολογία Συναρμολόγησης του Εργοστασίου στο Dingolfing

Υψηλή διάκριση για το εργοστάσιο του Dingolfing του BMW Group: Το “Automotive Lean Production Award” για το 2022, στην κατηγορία OEM (Original Equipment Manufacturer) απονεμήθηκε στην Τεχνολογία Συναρμολόγησης του εργοστασίου του BMW Group, στην Κάτω Βαυαρία. Αυτό καθιστά τη μονάδα συναρμολόγησης οχημάτων του Dingolfing ένα από τα καλύτερα εργοστάσια της Ευρώπης στην εφαρμογή λιτής παραγωγής, σε συνδυασμό με την ψηφιακή καινοτομία. Φέτος, το βραβείο απονέμεται για 16η φορά από το περιοδικό του ειδικού τύπου Automobil Produktion και την εταιρεία συμβούλων διοίκησης Agamus Consult. Η τελετή απονομής προγραμματίζεται για την 16η και 17η Νοεμβρίου στην Ισπανική πόλη Pamplona.

 

Καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση της κριτικής επιτροπής ήταν η συνεπής εφαρμογή του σχεδίου της BMW για το iFACTORY στην Τεχνολογία Συναρμολόγησης του Dingolfing. Το BMW Group χρησιμοποιεί αυτή τη στρατηγική για να προσανατολίσει τα εργοστάσιά του κατά τη μετάβασή τους στην ηλεκτρική κινητικότητα. Στο μέλλον, η παραγωγή αυτοκινήτων της BMW θα είναι λιτή, πράσινη και ψηφιακή – με άλλα λόγια αποδοτική, βιώσιμη και ψηφιοποιημένη. Η συναρμολόγηση στο Εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing επιδιώκει αυτό το στόχο σε απόλυτο βαθμό, με “εξαιρετική αλληλεπίδραση του λιτού και του ψηφιακού”, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή. Το “λιτό DNA” του εργοστασίου ήταν εμφανές σε όλα τα στάδια, πρόσθεσε η επιτροπή. Κατά την άποψή της, η συναρμολόγηση οχημάτων του Dingolfing έκανε πολλές “μικρές” βελτιώσεις “εκ των έσω” – και τις υλοποίησε πολύ γρήγορα.

 

«Το γεγονός ότι η Συναρμολόγηση του Dingolfing απέσπασε αυτό το περίοπτο βραβείο καταδεικνύει με εντυπωσιακό τρόπο ότι εφαρμόζουμε με συνέπεια τη φιλοσοφία του BMW iFACTORY, στα εργοστάσιά μας σε όλο τον κόσμο. Για εμάς, το λιτό και το ψηφιακό είναι πάντα άρρηκτα συνδεδεμένα. Χρησιμοποιούμε αποτελεσματικές καινοτομίες για να σχεδιάζουμε τα μελλοντικά συστήματα παραγωγής μας», δήλωσε ο Milan Nedeljković, Μέλος Δ.Σ, υπεύθυνος Παραγωγής, στην BMW AG.

 

Η αρμόδια κριτική επιτροπή γι’ αυτό το βραβείο βιομηχανίας εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τις ποικίλες ψηφιακές περιπτώσεις χρήσης που εφαρμόζονται στη Συναρμολόγηση του Dingolfing. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εφαρμογές στους τομείς της ανάλυσης δεδομένων, του σχεδιασμού/εξισορρόπησης γραμμών του προσωπικού συναρμολόγησης, της διασφάλισης ποιότητας, της έξυπνης και προληπτικής συντήρησης, της υποστήριξης χειριστή, της αυτοματοποιημένης οδήγησης στο περιβάλλον του εργοστασίου και του εικονικού σχεδιασμού του εργοστασίου και ανάθεσης – ένα “εξαιρετικό μίγμα προσεγγίσεων από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω”.

 

Η ισχυρή “διασύνδεση των projects με τη ροή αξίας” διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην απονομή του βραβείου, σύμφωνα με το μέλος της κριτικής επιτροπής Werner Geiger και Διευθύνοντα Σύμβουλό της: «Πολλές από τις περιπτώσεις χρήσης που απαντώνται στη συναρμολόγηση, με τους σχεδόν 5.200 εργαζομένους της, εφαρμόστηκαν εκεί πιλοτικά ή ακόμα και αναπτύχθηκαν εσωτερικά. Οι αρχές του συστήματος παραγωγής, που είναι προσανατολισμένο προς την προστιθέμενη αξία, υποστηρίζονται με υποδειγματικό τρόπο – δεν είναι μία περίπτωση ‘τεχνολογίας για χάρη της τεχνολογίας’. Παρά τη διαδικασία ψηφιοποίησης, το σημείο εστίασης είναι πάντα οι άνθρωποι».

 

Ο Gunther Böhner, Διευθυντής Συναρμολόγησης Οχημάτων στο Εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing, είναι επίσης χαρούμενος με την κατάκτηση του κορυφαίου βραβείου: «Αυτή η διάκριση για το εργοστάσιό μας, αναγνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο την αφοσίωση των εργαζομένων μας, οι οποίοι έχουν καθημερινή αποστολή να κάνουν πραγματικότητα το όραμά μας – BMW iFACTORY. Αυτοί φροντίζουν ώστε το εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων μας στο Dingolfing, το οποίο σύντομα θα γιορτάσει την 50ή του επέτειο, να συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στον τομέα της καινοτομίας και της απόδοσης μέσα από διαρκή εξέλιξη και βελτιστοποίηση. Με γεμίζει υπερηφάνεια να σκέφτομαι πόσο γρήγορα το εργοστάσιό μας μετατρέπει τα ερεθίσματα από τα κεντρικά γραφεία του Μονάχου, σε αποτελεσματικές περιπτώσεις χρήσης».

 

Στο μέλλον, επίσης, η εταιρεία θέλει να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η ψηφιοποίηση, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική, και την ίδια στιγμή να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος.