Τι είναι το cruise control και το adaptive cruise control;

Ένας χρήσιμος οδηγός για τον ορισμό του Cruise Control, του Adaptive Cruise Control και τους Speed Limiters

Το Cruise Control αποτελεί ένα όλο και πιο σύνηθες χαρακτηριστικό στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων. Επιτρέπει στο όχημα να διατηρεί μια προκαθορισμένη ταχύτητα χωρίς να χρειάζεται να κρατάτε το πόδι σας στο πεντάλ του γκαζιού. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χαλαρώσετε το δεξί σας πόδι σε μεγάλες διαδρομές και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις κυρώσεις για υπερβολική ταχύτητα, ιδίως σε ελέγχους μέσης ταχύτητας, όπου μπορεί να είναι δύσκολο να κάθεστε στα 50 μίλια/ώρα για χιλιόμετρα. Το cruise control μπορεί να βρεθεί σε όλους τους τύπους αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των χειροκίνητων.

 

Παρόλο που το cruise control εφευρέθηκε αρχικά στις ΗΠΑ πριν από 70 χρόνια, στο Ηνωμένο Βασίλειο διαδόθηκε μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Κάποτε αποτελούσε τεχνολογία πολυτελείας, τώρα το συναντάμε σε όλα τα είδη αυτοκινήτων. Τα συστήματα ελέγχου ταχύτητας μπορεί να σας τρομάξουν αν δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να ελέγχετε το εγχειρίδιο οδηγιών σας πριν ξεκινήσετε – ο τρόπος λειτουργίας τους μπορεί να διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο.

Πώς λειτουργεί το cruise control;

Το cruise control λειτουργεί διατηρώντας το αυτοκίνητό σας σε μια καθορισμένη ταχύτητα της επιλογής σας. Αυτό το σύστημα είναι ιδανικό για μακρινά ταξίδια σε αυτοκινητόδρομο, επειδή  επιτρέπει να ξεκούραση του ποδιού αντί να το κρατάτε στην ίδια θέση (στο γκάζι) για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα κουμπιά του cruise control βρίσκονται συχνά στο είτε τιμόνι είτε σε κάποιο μοχλό, ώστε ο οδηγός να μπορεί να τα φτάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με ασφάλεια. Ανεξάρτητα από τον τρόπο εκκίνησης του cruise control, σε κάθε αυτοκίνητο, πατώντας το φρένο, η λειτουργία cruise control διακόπτεται για λόγους ασφαλείας.

Οι συνηθέστερες επιλογές του Cruise Control περιλαμβάνουν:

– Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση- On/Off : Αυτό απλώς ενεργοποιεί το σύστημα, αλλά πιθανώς δεν θα σας κρατήσει στην επιθυμητή ταχύτητα. Η ενεργοποίησή του θα συνοδεύεται σχεδόν πάντα από μια λυχνία στο ταμπλό.

– Ρύθμιση-Set: Αφού ενεργοποιηθεί το σύστημα, πατώντας το κουμπί set θα πρέπει να πείτε στο αυτοκίνητο να κρατήσει την τρέχουσα ταχύτητα. Στα περισσότερα αυτοκίνητα αυτό θα ενεργοποιήσει την ενδεικτική λυχνία στο ταμπλό με πράσινο χρώμα.

– Ακύρωση-Cancel: Αυτό διακόπτει το cruise control, ώστε να έχετε ξανά τον πλήρη έλεγχο, χωρίς να απενεργοποιήσετε πλήρως το cruise control. Το cruise control θα πρέπει να εξακολουθεί να θυμάται την ταχύτητα με την οποία επιλέξατε να ταξιδέψετε.

– Res ή resume- Επανεκκίνηση: Πατώντας αυτό, το αυτοκίνητο θα επιταχύνει ξανά στην ταχύτητα που επιλέξατε πριν πατήσετε το κουμπί ακύρωσης ή πατήσετε το πεντάλ του φρένου. Σε ένα χειροκίνητο αυτοκίνητο θα πρέπει ακόμα να αλλάζετε ταχύτητες, αν είναι απαραίτητο. Ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων θα επιλέξει την καταλληλότερη ταχύτητα για την επιθυμητή ταχύτητα για μια ακόμα πιο χαλαρή εμπειρία.

– Βέλη προς τα πάνω και προς τα κάτω ή ‘+’ και ‘-‘: Με ενεργοποιημένο το cruise control, χρησιμοποιήστε τα για να αυξήσετε ή να μειώσετε την ταχύτητα του αυτοκινήτου. Με απλό πάτημα συχνά αυξάνετε ή μειώνετε την ταχύτητα σε μικρά βήματα, ενώ κρατώντας πατημένο το ίδιο κουμπί ή το μοχλό την αλλάζετε σε βήματα των 5 ή ακόμα και των 10 μιλίων/ώρα. Φυσικά, αυτό διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο.

Διαβάστε περισσότερα στο MotorOne.gr