Ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήρθε στην χειριστή χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση, η οποία, ενδεχομένως σύντομα θα κληθεί να διατηρήσει ακλόνητη την εκλογική της βάση που πρόσκειται στην δεξιά πτέρυγα της παράταξης!
Το ιδεολογικό φάσμα της Νέας Δημοκρατίας ξεκινάει από τις παρυφές της κεντροαριστεράς και επεκτείνεται μέχρι τα όρια της λαϊκής δεξιάς. Με τον θάνατο του τέως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε ένα δίλημμα πως θα περιορίσει τις αντιδράσεις, ειδικά την δεδομένη στιγμή που διανύουμε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, και με επίκεντρο τον σεβασμό προς το νεκρό τέως βασιλιά.
Φυσικά και δεν γινόταν να μην δυσαρεστήσει κανέναν, ωστόσο φαίνεται πως πρυτανεύει η λογική. Τα στελέχη που πρόσκεινται στην δεξιά πτέρυγα δείχνουν να κατανοούν την απόφαση του πρωθυπουργού. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά μέσα από μια μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook:
“Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή.
Είναι ιερή -και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων- μπροστά στο θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό.
Κι αυτό πέρα από Ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση Πολιτισμού.
Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός Ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.
Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας – ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε.
Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή…
Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι – ούτε μπορεί να είναι – πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” – αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια.
Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.
Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως – πέρα από την ανθρώπινη πλευρά – έχει συμβολική σημασία.
Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους.
Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους.
Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες…
Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων.
Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει.
Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού.
Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του.”
Τα κόμματα δεξιά της νέας δημοκρατίας
Αντιθέτως, τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της νέας δημοκρατίας, δεν επιδεικνύουν τον σεβασμό προς νεκρό, χρησιμοποιώντας τον θάνατο του τέως ως εργαλείο, προκειμένου να υφαρπάξουν ψηφοφόρους από την δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.
Φόβοι επεισοδίων
Επιπλέον, υπάρχει ο φόβος επεισοδίων από κύκλους της αριστεράς, κατά την διάρκεια της κηδείας, με εικόνες που θα μπορούσαν να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ένα ενδεχόμενο που θα γινόταν οξύτερο εάν η κηδεία θα γινόταν με τιμές αρχηγού κράτους!
Με το βλέμμα στις εκλογές
Το 2023 είναι χρονιά εκλογών, όταν αυτές αναγγέλλουν επίσημα από τον πρωθυπουργό. Ο απρόβλεπτος παράγοντας της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα επηρεάσει τουλάχιστον δημοσκοπικά τη Νέα Δημοκρατία και ενδεχομένως θα παίξει ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού για τον χρόνο των εκλογών, παρατείνοντας την θητεία έως την εξάντληση της!