Γιάννης Κουρτάκης
Την προηγούμενη εβδομάδα σάς έγραφα για τις σκέψεις που κάνει ο πρωθυπουργός σε σχέση με τον ανασχηματισμό. Το σχετικό δημοσίευμα, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε έντονη σεναριολογία, με την ονοματολογία να δίνει και να παίρνει.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι ο Μητσοτάκης σκέφτεται πολύ σοβαρά να προχωρήσει σε αλλαγές, χωρίς να έχει λάβει οριστικές αποφάσεις. Ωστόσο, όσοι συνομιλούν μαζί του θεωρούν πολύ πιθανό αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής να δρομολογηθούν οι σχετικές εξελίξεις.
Στην περίπτωση αυτή, τα πρόσωπα που ακούγεται ότι βρίσκονται υπό μετακίνηση είναι αυτά των υπουργών Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, καθώς και των αναπληρωτών Νίκου Παπαθανάση (οδεύει προς αναβάθμιση) και Στέλιου Πέτσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές θα εξαντληθούν στα ως άνω κυβερνητικά στελέχη. Απεναντίας, οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός κινούνται προς την κατεύθυνση ενός δομικού ανασχηματισμού, στην περίπτωση που έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία.
…και νέων (υπουργικών) χαρτοφυλακίων
Πέραν των μετακινήσεων και των όποιων διορθωτικών αλλαγών επιβάλλεται να γίνουν, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι εξετάζει σοβαρά (όπως πρώτη η στήλη αποκάλυψε) να προχωρήσει και στην υλοποίηση ενός σχεδίου αναδιάταξης των υπουργείων. Συγκεκριμένα, σκέφτεται σοβαρά να ορίσει συντονιστή υπουργό για τα τρία μεγάλα projects του επόμενου διαστήματος, που δεν είναι άλλα από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Ο Μητσοτάκης, γνωρίζοντας από μέσα τα προβλήματα που έχουν αρχίσει ήδη να παρατηρούνται, εξετάζει το ενδεχόμενο της δημιουργίας υπουργείου Συντονισμού, το οποίο θα έχει ως βασική αναφορά το Μαξίμου. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή φαίνεται να συνδέεται με τη συγχώνευση υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τέλος, στο τραπέζι του πρωθυπουργού βρίσκεται ακόμα μία πρόταση για την επιστροφή του υπουργείου Περιβάλλοντος στο Υποδομών, στα πρότυπα του χαρτοφυλακίου Σουφλιά, όταν επί Καραμανλή ο Σαρακατσάνος είχε την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Δημοσίων Εργων.
*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 21 Μαΐου 2022