Quantcast

Οι πολίτες δεν θέλουν υβριδικού τύπου κυβερνήσεις

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης

*Του Βασίλη Βρανά

 

 

Σταθερά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 8,9% παραμένει η ΝΔ σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του powergame.gr.

Για την ακρίβεια, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 33,1% έναντι 24,2% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι βάσει των αντίστοιχων δημοσκοπήσεων της GPO για τους μήνες Ιανουάριο (31,2%), Μάρτιο (31,8%) και Μάιο (32,1%) η ΝΔ όχι μόνο παραμένει μπροστά, αλλά αυξάνει τα ποσοστά της στην πρόθεση ψήφου.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όταν οι ερωτώμενοι απάντησαν σε ποσοστό 51,7% πως θέλουν η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία.

Επιπρόσθετα, το 30,3% των ερωτηθέντων θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ όταν μόλις το 17,7% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 12,6% συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και το 8,5% συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Οι ερωτηθέντες φαίνεται, επίσης, πως δεν έχουν διάθεση να τρέχουν επανειλημμένα στις κάλπες και ως εκ τούτου επιθυμούν σε ποσοστό 51,4% να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, σε περίπτωση που η απλή αναλογική δεν αποφέρει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Διαβάζοντας πίσω από τους αριθμούς τα συμπεράσματα που εξάγονται καταδεικνύουν την ψυχολογία των ψηφοφόρων, οι οποίοι θέλουν άμεσα σχηματισμό κυβέρνησης και όχι πήγαινε –έλα στις κάλπες.

Αν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε η αποχή εκτιμάται πως θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα και αυτό ξεδιπλώνει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή.

Πέρα από τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης -όταν εξαντληθεί η τετραετία- όμως, οι ψηφοφόροι στέλνουν και ένα ακόμα μήνυμα: Αυτοδύναμη ΝΔ. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί συνεργασία της ΝΔ (30,3%) με κάποιο άλλο κόμμα.

Η αμέσως επόμενη επιλογή τους, με ισχνά ποσοστά, είναι αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ (17,7%) ή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (12,6%).

Με άλλα λόγια, το εκλογικό σώμα δεν θέλει υβριδικού-ιδεολογικού τύπου κυβερνήσεις, όπως ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Δεν θέλει όμως και πολυκομματική κυβέρνηση, όπως αυτή που ζήσαμε το 2012 με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Οι πολίτες ζουν μια φορτισμένη καθημερινότητα, η οποία απαιτεί καθαρές λύσεις και άμεσες δράσεις. Η πολιτική επικαιρότητα απαιτεί άμεσα αντανακλαστικά από την επόμενη κυβέρνηση και όχι χρονοτριβή στη λήψη αποφάσεων από την επικοινωνιακή διαβούλευση των όποιων κυβερνητικών εταίρων προκύψουν.

 

 

*Ο Βασίλης Βρανάς είναι σύμβουλος Πολιτικής Επικοινωνίας και διδάκτωρ της
Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών