Quantcast

Goldman Sachs: Τι συμβαίνει με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Πόσο έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα των κυριότερων δυτικών εμβολίων στο πέρασμα του χρόνου και πόσο θα βοηθήσουν οι επαναληπτικές δόσεις;

Η νέα αύξηση των κρουσμάτων σε οικονομίες που ξεκίνησαν νωρίς τους εμβολιασμούς καθώς και νέες μελέτες εγείρουν ανησυχίες αναφορικά με την διάρκεια που προστατεύουν τα εμβόλια από τον κορωνοϊό, αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs και προσπαθεί να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Πόσο έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα των κυριότερων δυτικών εμβολίων στο πέρασμα του χρόνου και πόσο θα βοηθήσουν οι επαναληπτικές δόσεις;

Λαμβάνοντας υπόψη τις πιο αξιόπιστες μελέτες για τα εμβόλια, η αμερικανική τράπεζα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι μόλυνσης από τον κορονοϊό, μειώνεται σημαντικά όσο περνάει ο χρόνος, από περίπου 80% ένα μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, σε 55% σε διάστημα 5 μηνών μετά τον εμβολιασμό. Αντιθέτως, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, μειώνεται λιγότερο, παραμένοντας γύρω στο 90% στους 6 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο της Moderna εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό προστασίας και ακολουθούν τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca.

Η Goldman σημειώνει ότι οι πρόσφατες εκτιμήσεις για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σε σύγκριση με τις αρχικές μελέτες, αντανακλούν τρεις παράγοντες:

Πρώτον, τα επίπεδα αντισωμάτων κορυφώνονται ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό και μετά μειώνονται δραματικά, ενώ τα Τ και Β λεμφοκύτταρα που είναι σημαντικά για να αποτραπεί η νοσηλεία, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Δεύτερον, η αντιδραστικότητα των αντισωμάτων των εμβολίων στη μετάλλαξη Δέλτα είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις, οδηγώντας σε χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε χώρες που κυριαρχεί η Δέλτα.

Τρίτον, πολλές μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο δεν αξιολογούν σωστά παράγοντες όπως τις αυξημένες κοινωνικές επαφές των εμβολιασμένων ή τα αυξημένα επίπεδα φυσικής ανοσίας στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, που τεχνικά μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Τα πρώτα στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν ότι οι επιπλέον δόσεις επαναφέρουν το επίπεδο προστασίας έναντι μόλυνσης σε υψηλά επίπεδα και ακόμη υψηλότερα το ποσοστό προστασίας έναντι νοσηλείας. Πρόσφατη μελέτη των Bar-On και Goldberg καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται κατά 10 φορές για όσους λαμβάνουν την έξτρα δόση.

Η Goldman τέλος προβλέπει ότι τα νέα κρούσματα και οι περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας θα κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες και μετά θα αρχίσουν να μειώνονται καθώς θα αυξάνεται το ποσοστό των Ισραηλινών που θα λαμβάνουν την τρίτη δόση (είναι ήδη 30%).