Ποινές φυλάκισης ενός έως δύο ετών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Όπως προβλέπεται όσοι δεν συμμορφώνονται με περιορισμούς που ενδέχεται να τεθούν από τις αρμόδιες αρχές τιμωρούνται με φυλάκιση ενός έτους ενώ εάν προχωρήσουν στην τέλεση βιαιοπραγιών η φυλάκιση φτάνει τα δύο έτη.
Με ένα έτος φυλάκιση τιμωρείται και όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση, η οποία έχει απαγορευθεί ή όποιος παρεμποδίζει τη διεξαγωγή δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης. Η ποινή ανέρχεται στα δύο χρόνια για όσους παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις με σκοπό να αλλοιώσουν τον ειρηνικό τους χαρακτήρα.
Για τη διενέργεια διαδηλώσεων καθιερώνεται υποχρέωση έγκαιρης γνωστοποίησης των αστυνομικών ή λιμενικών αρχών από τον οργανωτή της ώστε να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται, πάντως, στον οργανωτή κάθε συνάθροισης, δηλαδή στο πρόσωπο που γνωστοποιεί αρμοδίως τη διεξαγωγή της, αναδέχεται την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίησή της και συνεργάζεται με τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές για την ομαλή διεξαγωγή της. Συστήνεται, επίσης, ο θεσμός Αστυνομικού και Λιμενικού Διαμεσολαβητή, ο οποίος θα αποτελεί τον άμεσο σύνδεσμο μεταξύ του επικεφαλής των δυνάμεων των αστυνομικών ή λιμενικών αρχών και των οργανωτών των διαδηλώσεων.
Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προβλέπεται σειρά περιορισμών για τις διαδηλώσεις. «Περιορισμοί ιδίως είναι η κατάληψη μέρους μόνον του οδοστρώματος ή άλλου δημόσιου ανοικτού μη περιτοιχισμένου χώρου, η μερική διαφοροποίηση της διαδρομής κινούμενης συνάθροισης, η αποβολή και απομάκρυνση από τον χώρο της συνάθροισης ατόμων τα οποία φέρουν αντικείμενα και εκδηλώνουν συμπεριφορές που θέτουν σε διακινδύνευση την ανθρώπινη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα ή τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών ή τη δημόσια περιουσία ή εμποδίζουν την ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι των συναθροισθέντων και την ομαλή εξέλιξη της συνάθροισης καθώς και η μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και Νοσηλευτικά Ιδρύματα» αναφέρει η σχετική διάταξη.
Παράλληλα, ορίζεται πως διαδήλωση μπορεί να απαγορευθεί εάν:
- επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας ή
- απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή ή
- πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθεται προς το σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας και μη απαγορευθείσας συνάθροισης που πραγματοποιείται ή βρίσκεται σε εξέλιξη στην ίδια περιοχή ή εγγύς της ίδιας περιοχής και κατά το αυτό χρονικό διάστημα.
«Αρμόδιος για την επιβολή περιορισμών ή την απαγόρευση επικείμενης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης καθώς και για την επιβολή περιορισμών ή τη διάλυση εν εξελίξει δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης είναι η κατά τόπον αστυνομική ή λιμενική αρχή με απλή γνώμη των οικείων δημάρχων, η οποία διατυπώνεται εγγράφως ή προφορικά σε επείγουσες περιπτώσεις» αναφέρεται.
Θα λειτουργήσει μάλιστα με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ειδική ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα παρέχεται σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες ενημέρωση για εκδηλώσεις, πορείες και σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Η πλατφόρμα θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς οι σχετικές πληροφορίες θα ανατροφοδοτούνται όχι μόνο από τις αρχές αλλά και με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.