Μια εφαρμογή που παρακολουθεί τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της έκθεσης σε αέριους ρύπους και στα επιβλαβή μικροσωματίδια PM10 και PM 2.5,ιδιαίτερα χρήσιμη για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, και μάλιστα όταν έχουν να αντιμετωπίσουν επεισόδια υψηλής ρύπανσης όπως αυτής που συναντάται την περίοδο μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ανέπτυξε η ομάδα του ερευνητικού προγράμματος ICARUS που συντονίζεται από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Η εφαρμογή RQuality είναι απλή και εύχρηστη, ενώ παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες , ώστε να γνωρίζει κανείς ανάλογα με τη δραστηριότητα που θέλει να κάνει και την περιοχή στην οποία θέλει να κινηθεί, την ποσότητα της αέριας ρύπανσης στην οποία μπορεί να εκτεθεί.
ToRQualityapp παρακολουθεί τα επίπεδα έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο όζον (CO, NO2, PM10, PM2.5, SO2 και O3) σε πραγματικό χρόνο,έτσι ώστε να έχει ο κάθε χρήστης όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για να οργανώσει τιςκαθημερινές δραστηριότητές του.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος που υποφέρει από αλλεργία ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα επιθυμεί να μεταβεί στο κέντρο της πόλης για κάποια εργασία, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να διαπιστώσει το επίπεδο της ρύπανσης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στη συγκεκριμένη περιοχή που θα κινηθεί. Μπορεί έτσι να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του και να επιλέξει μια άλλη δραστηριότητα.
Αντίστοιχα μπορεί κανείς να προγραμματίσει τις δραστηριότητές του σε κάποιο άλλο χρονικό διάστημα της ημέρας σε συγκεκριμένη περιοχή που μπορεί να μεταβεί.
Η εφαρμογή καταγράφει όλα τα δεδομένα έκθεσης του ανθρώπου στην αέρια ρύπανση με βάση το ρυθμό εισπνοής , τις καθημερινές μας δραστηριότητες όπως ξύπνημα, τρέξιμο, στάση κλπ. Τα συνολικά επίπεδα ρύπανσης συνδυάζονται με τον δείκτη ποιότητας αέρα (AQI) και μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα στο κινητό μας. Τα δεδομένα της RQualityδίνονται στον χρήστη της όπου κι αν βρίσκεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αφορούν στην ρύπανση στην οποία εκτίθεται στη συγκεκριμένη περιοχή κάθε χρονική στιγμή.
Επιπλέον, η εφαρμογή περιλαμβάνει και μια ενότητα για τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα (δηλαδή την επίπτωση του τρόπου ζωής του χρήστη στην εκπομπή αερίων που συμβάλλουν στην κλιματική κρίση) με βάση τον τρόπο ζωής και τις επιλογές του χρήστη (μεταφορές, ενέργεια, τρόφιμα, απόβλητα , αγαθά και υπηρεσίες).
Ένα χρήσιμο εργαλείο για την κλιματική αλλαγή
«Η ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία που παρέχει η εφαρμογή, δεν αφορά μόνο γενικά στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή που βρίσκεται ο χρήστης, αλλά δίνει και την εξατομικευμένη δόση ρύπανσης που δέχεται ο καθένας από εμάς. Η πληροφορία αυτή είναι απαραίτητη και έχει άμεσο αντίκτυπο στις δραστηριότητές μας και στην διαφύλαξη της ποιότητας της υγείας του πολίτη», λέει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος συντόνισε με την ομάδα του τη δημιουργία της εφαρμογής.
Οι τεχνολογίες του έργου δοκιμάστηκαν σε εννέα πόλεις αντιπροσωπευτικές για όλη την Ευρώπη: Βασιλεία, Μπρνο, Λιουμπλιάνα, Ρόσκιλντε, Στουτγκάρδη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μιλάνο και Μαδρίτη.Οι συγκεκριμένες πόλεις επιλέχθηκαν με κύριο μέλημα να καλυφθεί όλο το φάσμα της πράσινης αστικής διαχείρισης.
Πρόκειται για πόλεις διαφορετικών μεγεθών , με ξεχωριστές κοινωνικές, πολιτιστικές κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο που γίνεται με οδυνηρότρόπο επίκαιρο. Ο πολίτης μπορεία να την χρησιμοποιήσει για να προστατευθεί άμεσα από υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία του. Οι τοπικές αρχές μπορούν να αξιοποιήσουν την εφαρμογή για να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα στις πόλεις, να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τοπικά και να αναπτύξουν νέα φιλικά στο περιβάλλον μοντέλα συμπεριφοράς των πολιτών και ευρύτερων κοινωνικών ομάδων.
Η εφαρμογήRQuality έχει σχεδιαστεί τόσο για συσκευές Android όσο και για iOS και μπορεί κανείς να κάνει δωρεάν λήψη από το Google Play Store στη διεύθυνση https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.upcom.uctapps και απότο Apple Store στη διεύθυνση https://apps.apple.com/gr/app/rquality/id1502392828.
Το app δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ICARUS στο πλαίσιο του HORIZON 2020 υπό το συντονισμό του Εργαστηρίου Περιβαλοντικής Μηχανικής EnveLabτου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.