Μηταράκης για μεταναστευτικό: «Η κρίση απαιτεί απάντηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας με ανακοίνωση τους στις δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που κάλεσε νωρίτερα σε «άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα κέντρα υποδοχής των νησιών», υπογράμμισε πως η μεταναστευτική κρίση απαιτεί απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην συζήτηση για την αναλογική κατανομή των μεταναστευτικών βαρών, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης φαίνεται να αξιολογούνται θετικά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Μηταράκη:

«Είναι πράγματι πολύ δύσκολη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα 5 νησιά του Αιγαίου και συμμερίζομαι την αγωνία του. Πράγματι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στα νησιά τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, δεν είναι αποδεκτή.

Η κρίση απαιτεί απάντηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην συζήτηση για την αναλογική κατανομή των μεταναστευτικών βαρών. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να οχυρώνεται πίσω από τα αποθέματα ανθρωπισμού των 5 ελληνικών νησιών. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σήμερα, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης και ακολουθεί μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Μας δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία το γεγονός ότι τα πρώτα αποτελέσματα της νέας μας πολιτικής αξιολογούνται θετικά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.  

Είναι γεγονός ότι η υπερσυσσώρευση προσφύγων και μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης και σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες των ακριτικών νησιών. Είναι κρίσιμο να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η διαδικασία ασύλου, καθώς και οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Θεωρώ απάνθρωπο αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να καθυστερεί η απάντηση μιας αίτησης ασύλου επί δύο και τρία έτη. Αυτό αλλάζει. Οι νέες αιτήσεις ασύλου παίρνουν πρωτοβάθμια απόφαση σε 24 ημέρες στα νησιά για τις νέες αφίξεις.

Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και την προστασία των διαμενόντων σε αυτές. Πρωταρχικός μας στόχος ο περιορισμός των ροών, οι οποίες τροφοδοτούν τη σημερινή κατάσταση στα νησιά.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό φροντίζουμε, ώστε οι νέες δομές να βρίσκονται εκτός των πόλεων και των χωριών.

Το σχέδιο μας εγγυάται την αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών, με την ισόποση δημιουργία θέσεων φιλοξενίας, τόσο στα νέα κλειστά κέντρα, όσο και σε χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δουλεύουμε αποφασιστικά για την δημιουργία αυτών των νέων θέσεων».