Η εκτίμηση που εξέφρασε επανειλημμένως και επίμονα τους τελευταίους μήνες η ΕΚΤ διά στόματος της προέδρου της, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι παροδική στην Ευρωζώνη δικαιώνεται από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ. Ενώ στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 4,1% τον Ιούνιο από 3% τον Μάιο, στην Ευρωζώνη υποχώρησε για πολλοστή φορά κάτω από τον στόχο, στο 1,9%, από 2% στο οποίο ήταν τον Μάιο. Αφήνει, έτσι, στην ΕΚΤ ελεύθερο το πεδίο για να διατηρήσει την άκρως αναπτυξιακή πολιτική της και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 1%.
Οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat φέρουν, βέβαια, τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να επιταχύνεται τον Ιούλιο στο 2,2% και να υπερβαίνει τον στόχο του 2%. Η επιτάχυνση αυτή οφείλεται, ωστόσο, στις αυξήσεις που σημείωσαν οι τιμές στη Γερμανία καθώς έληξε η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, ενός εκ των έκτακτων μέτρων του Βερολίνου για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντικτύπου της πανδημίας. Στον αντίποδα βρίσκονται, όμως, οι άλλες μεγάλες οικονομίες, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν πλέον επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 5,4% από 5% τον Μάιο και τη Βρετανία παρομοίως στο 2,4% από 2,1% τον Μάιο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, οι τιμές αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο καθώς ανακάμπτουν οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν νέες επενδύσεις. Ακόμη και αφαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας, που σημείωσαν μεγάλη άνοδο τους τελευταίους μήνες, αλλά και των εξίσου ασταθών τιμών των τροφίμων, στο σύνολο του ΟΟΣΑ ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Ιούνιο στο 3,2% από 2,9% τον Μάιο.
Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού εξωθούν τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν πώς θα αποσύρουν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα στήριξης των οικονομιών τους. Ανάμεσά τους η Τράπεζα της Αγγλίας που συνεδριάζει σήμερα, αν και δεν αναμένεται να ανακοινώσει ουσιαστική αλλαγή στη νομισματική πολιτική της, αλλά και η αμερικανική Federal Reserve που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα και άφησε να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται σε αλλαγή πολιτικής. Ο Ζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, παραδέχθηκε μάλιστα ότι ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στην υπερδύναμη «σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τις προβλέψεις». Το Bloomberg αναφέρει μάλιστα ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζήτησαν γύρω από το ενδεχόμενο μιας αλλαγής στην πολιτική της Fed στη συνεδρίαση του Ιουλίου, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίσθηκε η αναβάθμιση του στόχου για τον πληθωρισμό στο 2%.
Καθοριστικός παράγοντας που εξωθεί ανοδικά τον πληθωρισμό είναι οι τιμές των πρώτων υλών που παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Σχετικό ρεπορτάζ του Reuters τονίζει μάλιστα ότι απέβησαν ατελέσφορες οι προσπάθειες του Πεκίνου να ανακόψει το ράλι των πρώτων υλών που αυξάνει διαρκώς το λειτουργικό κόστος των βιομηχανιών και των εξαγωγών της χώρας. Από τον χαλκό μέχρι τον λιθάνθρακα οι τιμές σημειώνουν διαρκή άνοδο από τις αρχές του έτους, έχοντας οδηγήσει τις τιμές παραγωγού στην Κίνα στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τον Ιούνιο βρίσκονταν στο 2,5% και αναμένεται να επιταχυνθούν στο 2,7% τον Ιούλιο.