Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, καθώς ο ένας εκ των οποίων αγνοείται από χθες το απόγευμα.
Και αν για τον Μάξιμο Σαράφη έχει βγει εντολή βίαιης προσαγωγής και αναζητείται από την αστυνομία, την ίδια πορεία, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει και η Αικατερίνη Κελέση η οποία με βάση τον προγραμματισμό θα πρέπει να παραστεί στη γενική αστυνομική διεύθυνση σήμερα στις τέσσερις το απόγευμα, προκειμένου να προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της προανακριτικής επιτροπής.
Η υπόθεση πήρε από χθες το βράδυ και έντονες πολιτικές διαστάσεις, καθώς προκλήθηκε κόντρα κορυφής μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας με προσωπική του παρέμβαση, μέσω κείμενου στην σελίδα του στο facebook, έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή της κυβέρνησης και για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προστατευόμενων μαρτύρων. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα φτάσει το θέμα μέχρι την ευρωβουλή και το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου.
«Απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Σαμάρα, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη.»
Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ιδιαιτέρως επικριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνέδεσε ευθέως την υπόθεση Novartis με τον Αλέξη Τσίπρα. «Με την ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των… αρμών της εξουσίας, είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν Πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο».
Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο πρόεδρος της Βουλής, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κατηγόρησε για ανοχή και σύμπραξη στο όλο θέμα. Ο κ. Τασούλας με δική του γραπτή ανακοίνωση απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας».
Είναι προφανές ότι οι μάρτυρες κρύβονται και «αυτή τους η πράξη θα έχει νομικές συνέπειες» έλεγαν χθες το βράδυ μέλη της προανακριτικής που ανήκουν στην πλειοψηφία. Οι ίδιοι βουλευτές εκτιμούσαν ότι η στάση των δύο μαρτύρων, με δεδομένο ότι η Αικατερίνη Κελέση προχθές έστειλε επιστολή στην οποία εκφράζει την άρνηση της να καταθέσει, επικαλούμενη ευρωπαϊκή οδηγία, είναι στάση που δηλώνει ένοχη και όχι διάθεση να αποκαλυφθεί η αλήθεια γύρω από την υπόθεση Novartis.
«Συμπαραστάτες» στο σκεπτικό, αλλά και στη στάση που κρατούν οι δύο μάρτυρες είναι από χθες με τη δική τους στάση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προανακριτική, αλλά και συνολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή γραπτή δήλωσή τους, υιοθετούν τα επιχειρήματα των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, ότι σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η ταυτότητα τους κινδυνεύει η ζωή τους και η ζωή των οικογενειών τους.
Την ίδια ώρα, μέλη της πλειοψηφίας της Προανακριτικής επιτροπής αρχίζουν να εξετάζουν και το σενάριο να ζητηθεί ακόμη και η άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες, εάν και η προγραμματισμένη για σήμερα εξέταση της Αικατερίνης Κελέση οδηγηθεί σε ναυάγιο. Πηγές ανέφεραν ότι, αν ούτε σήμερα καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή την Πέμπτη θα ρίξει στο «τραπέζι» την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.