Καϊλή: Για αυτούς του λόγους στηρίζω τον Ανδρέα Λοβέρδο

Τι ανέφερε η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ

Ανοιχτά υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής τάσσεται η Έυα Καϊλή, η οποία σε συνέντευξή της «Στο Καρφί» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια εξηγεί και τους λόγους της απόφασής της.

«Ο Ανδρέας Λοβέρδος ως υπουργός ανήκει στους προοδευτικούς μεταρρυθμιστές του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας παρακαταθήκη στην χώρα το νομοθετικό του έργο, ενώ είχε σαφή θέση απέναντι στην Συμφωνία υποτέλειας των Πρεσπών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», τονίζει η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι η δυναμική του πρώην υπουργού ανησυχεί τον Αλέξη Τσίπρα

Ερωτώμενη για την περίφημη προοδευτική διακυβέρνηση, εξαπολύει πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον ως δεκανίκι της ακροδεξιάς των ΑΝΕΛ.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη της Έυας Καϊλή στην εφημερίδα «Στο Καρφί»:

Κυρία Καϊλή, είστε ευχαριστημένη με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται την κρίση της πανδημίας; Αν όχι, τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει;

Στην Ελλάδα πέρασα τα συνεχή lockdowns, καθώς το Βέλγιο ήταν μια από τις χώρες που η πανδημία βγήκε εκτός ελέγχου. Συγκρίνοντας με άλλες χώρες, εκτιμώ λοιπόν ότι οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται περήφανοι που απέδειξαν ότι ενωμένοι μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση με επιτυχία. Στο ερώτημα τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει, επισημαίνω την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού. Το προηγούμενο καλοκαίρι χάθηκε στις ασαφείς ανακοινώσεις, την έλλειψη κατάρτισης σχεδίου ανοίγματος με βαθμούς ελευθερίας, ενώ υπήρχε η δυνατότητα πρόβλεψης σεναρίων και η ανάγκη για έναν χάρτη – οδηγό για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αυταπασχολούμενους.

Μέχρι και σήμερα, είμαστε στο βλέποντας και κάνοντας, με πολίτες εκτεθειμένους στην ανάγκη δανεισμού, χωρίς σαφείς επιλογές ή φως στο τούνελ, χωρίς στρατηγική αντιμετώπισης μιας πανδημίας, κάτι που φάνηκε στους τουριστικούς προορισμούς που ανοιγοκλείνουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρώπη και την Ελλάδα βλέπετε να προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς; Συμφωνείτε με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού;

Είμαι υπέρ των ελεύθερων και σαφών επιλογών για τους πολίτες σε μια δημοκρατία. Σε ένα παγκόσμιο πείραμα όπως αυτό που ζούμε, και χωρίς ακόμη να έχουμε βγει από το τούνελ της πανδημίας, με την ανάγκη εμβολιασμού να είναι προς το παρόν ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποκτήσουμε μια κανονικότητα στις ζωές μας, οφείλουμε να δώσουμε επαρκή στοιχεία και επιλογές σε κάθε πολίτη ώστε να αισθανθεί ασφαλής. Σε μια περίοδο που η μεταδοτικότητα απειλεί την δημόσια ασφάλεια υγείας, πρέπει να ιεραρχηθούν οι ομάδες επαγγελμάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να θωρακισθούν με την δυνατότητα εμβολιασμού ή συνεχών τεστ. Όσοι δεν το επιθυμούν να έχουν την δυνατότητα μετακίνησης σε άλλες υπηρεσίες ή άδειας άνευ αποδοχών με επίδομα κάλυψης βασικών αναγκών. Απαιτείται χαρτογράφηση των θέσεων με δυνατότητα τηλεργασίας, ώστε να δοθεί αυτή η ευελιξία.

Σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, πρέπει αντίστοιχα, να υποστηριχθούν εκείνοι που αναλαμβάνουν ευθύνες.

Άμεσα να γίνει οικονομική εκτίμηση των επιλογών και δυνατοτήτων που υπάρχουν, ώστε να ξανακερδίσουμε τις ζωές μας μέχρι να βρεθεί μια ασφαλής θεραπεία.

Έχοντας επιλέξει τον εμβολιασμό, αντιλαμβάνομαι παρόλα αυτά πως ένας νέος διχαστικός λόγος αλλά και η εξάντληση της αυστηρότητας του συστήματος απέναντι σε εκείνους που φοβούνται να εμβολιαστούν, δεν είναι λύση.

Έχετε αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα στο ευρωκοινοβούλιο, παρεμβαίνοντας διαρκώς με ερωτήματα και αιτήματα. Για ποια ευρωπαϊκή σας πρωτοβουλία αισθάνεστε πιο περήφανη;

Μπορώ να ξεχωρίσω 3.

1.Ως προς τις πρωτοβουλίες που έχω πάρει, θα έλεγα πως ιεραρχώ την ανάγκη να είναι η χώρα μου ασφαλής.

Η παρέμβαση μου στην Επίτροπο Μετανάστευσης, που εξανάγκασε την ΕΕ να παραδεχθεί πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και συνεπώς η πατρίδα μας έχει την δυνατότητα νόμιμων επιστροφών αλλά και θωράκισης των συνόρων μας, ήταν κρίσιμη απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμασταν για την διαχείριση της κρίσης.

2.Ως εισηγήτρια του Invest EU με παρεμβάσεις που διευκολύνουν πλέον τις χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις πλέον σε κρίσιμους τομείς για την Ελλάδα και την ΕΕ, εκτιμώ πως άνοιξα τον δρόμο για σημαντικά έργα και νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς αλλά και σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες.

3.Στον μετασχηματισμό που φέρνει η ψηφιακή εποχή με βιώσιμες στρατηγικές, στήριξα τις θετικές ανατροπές που φέρνουν τεχνολογίες όπως blockchain και artificial intelligence, τον σχεδιασμό του επιχειρηματικού μοντέλου με προδιαγραφές ποιότητας και με νοοτροπία κυκλικής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε διαρκώς εξελίξεις.

Πρόσφατα ταχθήκατε «ανοιχτά» υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Ποια στοιχεία ξεχωρίζετε στον Ανδρέα Λοβέρδο σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους;

Η πρόεδρος μας πριν γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε Υπουργός στην συγκυβέρνηση αναλαμβάνοντας βάρη και ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν με πυξίδα το εθνικό συμφέρον. Ο συνάδελφος μου στο ΕΚ υπήρξε Γραμματέας της περιόδου του εκσυγχρονιστικού ρεύματος όταν εκείνο μετασχημάτιζε την ελληνική κοινωνία βάζοντας την σε κεντρική θέση στην Ε.Ε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ως υπουργός ανήκει στους προοδευτικούς μεταρρυθμιστές του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας παρακαταθήκη στην χώρα το νομοθετικό του έργο, ενώ είχε σαφή θέση απέναντι στην Συμφωνία υποτέλειας των Πρεσπών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στις νέες εκλογές 2021 ένα ισχυρό πατριωτικό και προοδευτικό πρόσημο είναι πραγματικά όσα οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ περιμένουν να εκφράσουμε.

Ο Τσίπρας έδειξε να ανησυχεί με την δυναμική του Ανδρέα Λοβέρδου για δυο λόγους.

Πρώτον γιατί η άνοδος των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές σημαίνει αλλαγή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον, θα σημαίνει το τέλος του αντισυστημικού κύματος που τον έκανε πρωθυπουργό. Άλλωστε, όπως είπε δελφίνος του ΣΥΡΙΖΑ, η κανονικότητα δεν προσφέρεται για ιδεοληπτικές κυβερνήσεις της Αριστεράς – τύπου ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον όταν η κενή πολιτικού περιεχομένου ανανέωση κάηκε από τον Τσίπρα.

Τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν ταχθεί υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης. Συμφωνείτε με αυτή την προσέγγιση;

Εξαρτάται τι εννοεί κανείς.

Αν ορίζει κανείς προοδευτικό τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έτσι αυτοπροσδιορίζεται το δεκανίκι της ακροδεξιάς των ΑΝΕΛ που δεν πρόλαβε να αλώσει το κράτος πλήρως με εκκαθαρίσεις, και επεδίωξε να τσακίσει όποιον δεν υπέκυψε, τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα απαντήσουν.

Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να γίνει δεκανίκι ούτε της ΝΔ. Άλλωστε η εθνική συνεργασία επί Παπανδρέου με την ΝΔ έγινε για την οριστική έξοδο μας από τα μνημόνια κ πληρώθηκε ακριβά.

Προσωπική μου εκτίμηση, όσοι ήθελαν αριστερά Τσίπρα – Καμμένου, πήγαν στο πρωτότυπο. Οι υπόλοιποι είμαστε της πατριωτικής λογικής του δημοκρατικού κέντρου του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αν προοδευτική διακυβέρνηση εννοούμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καθορίζει την ατζέντα, εφόσον υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του, τότε θα έχει ενδιαφέρον αυτή η συζήτηση.