Το Β.1.621 της μετάλλαξης «Κάπα» αποτελεί το νέο παραλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού, που εντοπίστηκε πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα.
Η μετάλλαξη αυτή προέρχεται από την Κολομβία και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 9 Ιουνίου, στην Πάτρα.
Στην Πάτρα και το πρώτο κρούσμα της μεταλλάξεως Δέλτα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πάτρα ήταν από τις πρώτες περιοχές στην οποία εμφανίστηκε την άνοιξη και η μετάλλαξη «Δέλτα».
Το περιστατικό έχει προκαλέσει την ανησυχία των ειδικών, καθώς στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά και 29 κρούσματα που φέρουν με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.
Λιγότερο παθογόνος αλλά πιο μεταδοτική
Μπορεί η μετάλλαξη της Κολομβίας να είναι πιο μεταδοτική, ωστόσο δεν είναι τόσο παθογόνα, ο όπως εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος έσπευσε σήμερα να καθησυχάσει τους πολίτες.
Σχολιάζοντας τη μετάλλαξη «Κάπα», ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις είναι μια αέναη διαδικασία χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι απομακρύνεται το τέλος της πανδημίας.
«Ο ιός μπορεί να εξασθενήσει. Οι κλώνοι που επικρατούν συνήθως είναι πιο μεταδοτικοί και λιγότερο παθογόνοι. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να μείνει όπως η γρίπη» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί ώστε να μην αφήνει ανοιχτό χώρο στις μεταλλάξεις να αναπτυχθούν.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους για μετακινήσεις στα νησιά μόνο με rapid ή μοριακό τεστ, ο καθηγητής επισήμανε ότι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.
«Το θέμα είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος θα έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις, θα έχουμε μεταλλάξεις, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Δε διαφωνώ με τα μέτρα, απλώς δε θα πρέπει να περνάνε ότι είναι κάτι το εκδικητικό, ότι δηλαδή αφού δεν εμβολιάζεσαι, θα σε τιμωρήσω», διευκρίνισε ο ίδιος.