Quantcast

Μετάλλαξη Δέλτα: Συναγερμός για την Κρήτη – Έχει τα περισσότερα κρούσματα

«Η παραλλαγή του κορωνοϊού Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό κορωνοϊό»

Σε άνοδο βρίσκεται η νέα μετάλλαξη Δέλτα και στη χώρα μας, με τα νέα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς.

 

 

Είναι ενδεικτικό ότι στα 29 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στη χώρα μας στο πλαίσιο της γονιδιωματικής επιτήρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, προστέθηκαν στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας άλλα 25, ανεβάζοντας τον αριθμό των μεταλλαγμένων ινδικών στελεχών στα 54.

 

Μάλιστα τα 30 εκ των 54, έχουν εντοπιστεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, 8 στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο, από 1 σε Εύβοια, Αχαϊα, Κορινθία, Χαλκιδική και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

 

Γιατί είναι πηγή ανησυχίας η μετάλλαξη Δέλτα

 

Σχετικά με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, η κυρία Παπαευαγγέλου επεσήμανε την κατά 100% μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της σε σχέση με τον αρχικό ιό της Ουχάν, καθώς και τον βασικό ρόλο της ενδοοικογενειακής μετάδοσης στη διασπορά.

 

«Η παραλλαγή του κορωνοϊού Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό κορανοϊό που βρήκαμε στην Ουχάν αλλά και 40%-60% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη, που συνέτεινε σημαντικά στο τρίτο πανδημικό κύμα που χτύπησε την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας στις αρχές του 2021» τόνισε.

 

Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης Δ, κάτι που προέκυψε από την ιχνηλάτηση στην Κρήτη όπου τα 14 από τα 30 κρούσματα που εντοπίστηκαν, προέρχονται από συρροές σε οικογενειακά ή άλλα περιβάλλοντα. Θετικό κρίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον ότι δεν έχει παρατηρηθεί με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει με COVID-19.

Εντατικοποίηση της εμβολιαστικής θωράκισης στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών αλλά και στους νέους ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, συνεχής έλεγχος των εργαζομένων με τα self-test και πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας είναι οι πυλώνες αντιμετώπισης της «νέας πρόκλησης» της μετάλλαξης Δέλτα σύμφωνα με την καθηγήτρια.

Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια

Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα θα έχει σαν αποτέλεσμα τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, που θα αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά υψηλός έως και πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους, επανέλαβαν οι ειδικοί της Επιτροπής κατά τη χθεσινή ενημέρωση.

 

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca προσφέρει προστασία από σοβαρή νόσο και ανάγκη νοσηλείας λόγω κοροναϊού, σε ποσοστό 96% και 92% αντίστοιχα. Ικανοποιητική είναι η κάλυψη που προσφέρει και το εμβόλιο Moderna έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

 

«Τονίζεται ότι η χορήγηση μιας μόνο δόσης εμβολίου για τα εμβόλια που συστήνονται δύο δόσεις δεν επαρκεί, δεν καλύπτει. Σε χώρες όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη επικρατήσει και παρά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες ή οι θάνατοι, ακριβώς λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων» είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Και παρέθεσε στοιχεία από το Public Health England για κρούσματα με στέλεχος Δέλτα σε άτομα ηλικίας πάνω από 50 ετών από τα οποία προκύπτει ότι είναι 10 φορές χαμηλότερος ο κίνδυνος θανάτουσε εμβολιασμένους έναντι μη εμβολιασμένων. Ενώ σε άτομα κάτω των 50 ετών που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος με στέλεχος Δέλτα έναντι 6 θανάτων σε μη εμβολιασμένους σε 53.000 περίπου καταγεγραμμένες διαγνώσεις με το στέλεχος Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.