Προς κατάργηση η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους- Στις 18:00 οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

Το απόγευμα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους καθώς, όπως ανακοινώθηκε, στις 18:00 σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση για την πανδημία από υπουργείο Υγείας.

Όπως είχαμε αναφέρει νωρίτερα, από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για να αποφασίσει την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Την ανακοίνωση για τη συνεδρίαση έκανε το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ,τόνισε πως ελπίζει να πετάξουμε σύντομα τις μάσκες.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η σχετική απόφαση θα παρθεί εντός της ημέρας. «Για την εφαρμογή ελπίζω σύντομα. Περιμένω την εισήγηση της Επιτροπής», είπε επίσης τονίζοντας, ωστόσο, πως η συζήτηση αφορά τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Η κ. Πελώνη τόνισε επίσης ότι σε συνθήκες συνωστισμού θα πρέπει να διατηρείται η χρήση της μάσκας. «Η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Όπου υπάρχει συνωστισμός τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν, εκτός αν πει κάτι άλλο η επιτροπή», πρόσθεσε.

Η κατάργηση θα αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και αυτό γιατί η Επιτροπή κρίνει πως θα είναι πολύ δύσκολο να αστυνομευτεί μία τέτοια διαφοροποίηση. Ωστόσο, θα είναι υποχρεωτική στα ΜΜΜ, στάσεις λεωφορείων κ.α. Όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, πιθανή ημερομηνία θεωρείται η 1η Ιουλίου αλλά ενδεχομένως και νωρίτερα.

Αναλυτικά, ωστόσο, οι συνθήκες υπό τις οποίες θα καταργηθεί η χρήση της μάσκας θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Στην ενημέρωση θα πάρουν μέρος η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην ενημέρωση αναμένεται να συμμετάσχει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.